Архив: Булфото
fallback

Висшият адвокатски съвет е избрал за свой представител, който да изрази становище по искането на главния прокурор Сотир Цацаров тълкувателно решение на различните присъди при смърт на пешеходна пътека, адвокат Милен Ралчев, който защитаваше мотористът убиец на Лора Казанлиева, която беше пометена от него на зебра във Варна.

За това алармира депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която е майката на загиналата Лора. Майката призова той да бъде сменен или въобще становището му да не бъде взето под внимание.

Oще по темата

Лора беше убита на 17 юли 2011 година. Около 5:00 ч. сутринта 20-годишната млада жена се е прибирала с приятели, след празненство за рождения ѝ ден. Стъпила вече на пешеходната пътека, я е връхлетял мотор. С близо 90 км/час. Краят е фатален. Мотоциклетистът Деян Станчев е осъден на 2 години и половина затвор. Последната инстанция - Върховният касационен съда обаче намали присъдата му 6 месеца и постанови, че той ще лежи в затвора две години.

Мотивите на съда звучат така: "Налице е съпричиняване, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, като не се е съобразила с разстоянието до приближаващото МПС. На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства".

Заради това главният прокурор Сотир Цацаров сезира Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС за тълкуване на противоречията в съдебната практика по делата за престъпления при пътно-транспортни произшествия.

"ВКС се събра вчера за становищата на всички НПО-та, експерти, адвокати затова имат ли право пешеходците да преминават на пешеходна пътека и за мен да изпратят този адвокат е много грозно, защото той продължава да се подиграва не само с дъщеря ми, но и с много други хора починали на пешеходна пътека“, коментира Нели Петрова.

Според нея не може адвокат, който твърди, че Лора се е блъснала сама в мотора да дават становище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Теодор

преди 7 години

Не искам да съдя, затова си има съдии и магистрати, но това решение не ми се струва справедливо и комай е извращаване на Правосъдието с главно "П". Да у.б.и.е.ш и затова да получиш 2 години затвор е много далече от това което очакват хората от правосъдието и много далече от Библейските закони на Справедливостта които гласят: Живот за Живот, Ръка за Ръка, Око за Око, Нога за Нога а по-леките престъпления се наказват с удари - до 40 удара. Така е и при арабите и там няма много престъпления.

12

_

преди 7 години

Както множество закони у нас, този е написан некадърно, и това предизвиква нужда от допълнителни тълкувания.Така или иначе, задължение на пешеходците по текущия закон е да се оглеждат и да преценяват разстоянията до превозните средства, преди да пресичат, ВКЛЮЧИТЕЛНО на пешеходни пътеки (чл. 113, т. 1); иначе ги грози "съпричинителство" на собствената им смърт. Също така, законът предвижда сигнал с ръка (чл. 120, т. 3, ал. (2)), та за по-сигурно махайте с ръка на колите преди пресичане...

11

Шоп

преди 7 години

Много проста дама. Адвокатът, когато е в съдебна зала и защитава клиент, естествено е да ползва всякакви начини да защити тезата си. Тая гъска го обвинява, че се бил държал цинично. Иначе моето мнение е, че пешеходците трябва да са с предимство само когато им свети зелен светофар. И при никакъв друг случай. Пешеходец = ***.

fallback