Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Във връзка с процедурата по регистрацията на ДОСТ, прокуратурата трябваше да прегледа всички документи и не откри никакви нарушения на Конституцията и законите. Така че, от гледна точка на това, решението на съдия Илиева може да бъде определено като странно.

Oще по темата

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политологът Петър Чолаков в коментар за отказа на Софийския градски съд да регистрира партията на Лютви Местан - ДОСТ.

Чолаков не изключи версията за външно вмешателство в решението на съда: "Изглежда, че някой протегна крак, за да препъне ДОСТ. Възможни са най-различни сценарии. Единият от тях, който е най-близък до ума, е, че това са конкурентите от ДПС".

Той обаче подчерта, че е възможно от създалата се ситуация да се възползва и самата формация на Местан: "От цялото това зрелище бенефициент всъщност е партията на Местан, защото ДОСТ влиза в медиите, за ДОСТ се говори непрекъснато и сега влизат в ролята на жертви. Един от основните страхове е, и това е установено емпирично при българските турци, които по всяка вероятност ще бъдат основните избиратели на ДОСТ, това е някой да посегне на тяхната религия и на техните обичаи. И с това решение на съда всъщност едва ли се повишава доверието, които тези избиратели биха имали към българската държава и българските институции."

По думите на политолога демонстративното присъствие на политици от Турция при учредяването на партията е било безпрецедентно и същевременно търсен ефект, за да се провокира общественото внимание върху ДОСТ.

"ДОСТ успява да отчупи едно парче от електората на ДПС. По-добре е за хората с такива убеждения, да има няколко етнически партии в страната, които взаимно да се балансират", каза още Чолаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Фикрет

преди 7 години

Как кой протегна крак? Проруският комунис тически вожд Ахмед Доган!

10

До крумовград

преди 7 години

Верно не сте , талибани сте.

9

Анонимен

преди 7 години

Нормално е и турците да си имат партия, след като стана ясно, че ДПС обслужва интересите на Путин!

fallback