Снимка: Община Стара Загора
fallback

Черно море да стане демилитаризирана зона. Това ще предложа на останалите страни за решение в ЕС, обяви  премиерът Бойко Борисов в Стара Загора. "Нека да има патрули, но нека да има и бизнес и туризъм", добави той и изтъкна, че това негов приоритет.

"Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници”, поиска премиерът.

Oще по темата
Както е известно, на срещата на НАТО във Варшава стана ясно, че плановете за засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион ще бъдат разработени до октомври. Президентът Росен Плевнелиев посочи, че обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион. За флотилия обаче не се заговори.

"Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир", допълни още премиерът.

Той бе категоричен, че Черно море е зона, където се очаква да се добива газ и където всички държави имат туризъм. "Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?", попита министър-председателят.

По думите на Борисов българската делегация на срещата на НАТО във Варшава има концепция, приета от правителството и не очаква натиск за промяна в позицията.

"За радост на президента Плевнелиев и на мен, България не е в изолацията, в която бе изпаднала в предишния кабинет. Сега виждате – всеки ден София е затворена, защото има някой гост", отбеляза премиерът и продължи: "С президента Плевнелиев сме на една позиция по тези теми. Разбира се има държави, които искат много повече въоръжение, много повече армия, но аз винаги им казвам, че когато струпваме армия, това води до реципрочна такава реакция и обратното", подчерта Борисов.

Според него по последни данни няма голям натиск от бежанци на българската граница. Задържани са близо 400 трафиканти на хора.

Бойко Борисов изрази надежда, че до края на годината ще има решение за влизането на нашата страна в Шенген, но според него реалността е такава, че страната ни вече е част от Шенген.

Премиерът бе в Стара Загора, където заедно с министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Стара Загора Живко Тодоров прерязаха лентата на новата регионална система за управление на отпадъците за региона.

“Така сме го направили, че да мирише на бор. Не само няма да се вдигат таксите смет, а хората ще живеят по-добре”, посочи Бойко Борисов.

Регионалната система за управление на отпадъците – Стара Загора, ще обслужва 368 344 жители от 12 общини. Това са Стара Загора, Раднево, Опан, Гълъбово, Чирпан, Братя Даскалови, Казанлък, Гурково, Николаево, Павел баня,  Мъглиж и Твърдица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

Atia

преди 7 години

Kolko procenta? :-)

132

ognyanz

преди 7 години

От време на време Бойко проявява проблясъци на здрав разум.

131

nina

преди 7 години

Не харесвам ГЕРБ-прилича ми донякъде на старата БКП /99% гласували за тях/, но на предложението на ББ Черно море да стане демитализирана зона да се реагира както са реагирали по-долу?!-изумена съм!

fallback