Росен Плевнелиев и президентът на Израел Реувен Ривлин; Снимка: Булфото
fallback

България знае кои са терористите от Сарафово и кой е поръчителят на атентата. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев след срещата му с президента на Държавата Израел Реувен Ривлин.

"Въпрос на дни е извършителите и организаторите на атентата в Сарафово през юли 2012 година да бъдат изправени пред съда", подчерта държавният глава, цитиран от "Дарик".

Oще по темата

По думите му България и Израел полагат и действат заедно с всички усилия, така че трагедии като терористичния акт на летището в Бургас да не се повтарят.

"Никой от нас няма да се успокои, докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 година. Това ще се случи много скоро, имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни", заяви още Плевнелиев.

На 18 юли ще се навършат четири години от взрива в Бургас. При него загинаха петима израелски туристи и един българин – шофьор на автобуса им.

Разследването установи, че атентатът е дело на 24-годишния ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан Ел Хюсеини, който се самовзриви.

Съучастниците му, които с дистанционно са задействали бомбата - Мелиад Фарах и Хасан Ал-Хадж Хасан, са избягали от страната и до момента не е известно къде се укриват. Те са обвинени в тероризъм, процесът срещу тях ще се води задочно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

българин

преди 7 години

Абсолютен ***!

19

Анонимен

преди 7 години

Тоя от каква позиция ще ги изправя, да не се е вживял в ролята на прокурор неграмот ника?

18

Щирлиц

преди 7 години

Не уточнихте чии тайни служби направиха касапницата в Бургас?Защото това бе сигнал активни действия срещу Хисбула,умело прераснали после в Ислямска държава.Демокрация да искаш,и да не искаш-тя сама ще те намери.

fallback