Взривеният автобус на летището в Сарафово. Снимка, архив Булфото

Не съм изненадан, че се появява нов съучастник в атентата в Сарафово, защото това са сложни разследвания, заяви пред БНТ експертът по сигурността Славчо Велков. Този, когото главният прокурор назовава, може да се приеме като четвърти участник и в това няма нищо необичайно, защото атентатът през 2012 г. е много сложен акт и не може да бъде извършен само от един или двама, мотивира се той.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че засега прокуратурата няма да внася обвинителния акт за атентата в Сарафово от 18 юли 2012 година, защото е установен още един участник, неизвестен до момента на разследващите. Той допълни, че е изпратена нова съдебна поръчка.

Велков днес изброи фактите, според които до този момент са установени две лица - Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, известни от двете подхвърлени фалшиви шофьорски книжки под имената Браян Джеймисън и Ралф Уилям Рико.

Още по темата
„Но има още един участник, това е този, който беше взривен по време на акта и от когото остана главата. Така че, ако се броят тези участници, този, когото главният прокурор назовава, може да се приеме като четвърти участник“, мотивира се експертът.

Неговата теория е, че този, който беше взривен на летището в Сарафово, не е атентатор самоубиец, той е взривен умишлено и не е ислямист. Според него в първия момент след атентата българското разследване е било лишено от  възможностите да ползва веществени доказателства от мястото на акта.

Причината е, че държавата (Израел – бел.ред.), от която бяха убити пет граждани, е прибрала всички доказателства  в рамките на 24 часа, включително и свидетелите. Дори тежко ранените свидетели, в състоянието в което са се намирали, също са били експортирани в държавата си, обясни Велков. По думите му българското разследване няма някаква вина, че доказателствата не са били използвани пълноценно, тъй като държавата, чиито граждани са, има тези права.

„Тя ги предяви и си ги прибра. Дори ще кажа, че беше изпратена специална група, която се занимава със събиране на човешки останки и всичко, което беше там около акта пръснато, беше събрано и съответно извозено в тази държава.“, уточни Велков.

Експертът смята, че международните съдебни поръчки, за които говори главният прокурор, са водеща брънка в това разследване за придобиване на доказателства и впоследствие за внасянето на делото в съда като обвинителен акт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase