Снимка: БТА, архив
fallback

Наборният войник ще струва на държавата по-скъпо, отколкото професионалният, заяви военният министър Николай Ненчев. Пред парламентарната комисия по отбрана той обясни, че предложената от Патриотичния фронт 6-месечна наборна военна служба няма да бъде ефективна, предаде БНР.

Oще по темата
Ненчев се позова на предишен анализ на министерството, в който е посочено, че след всички осигуровки и нужди наборният военен излиза с 836 лева по-скъпо.

"Средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ за месеца е 1 396,77 лева. Средствата за един наборен военнослужещ за месеца е 2 235,98 лева. Да подготвим един военнослужещ е необходимо поне една година", разясни той.

Според военния министър, няма и как близо 276 хиляди души да бъдат обучени едновременно, ако се наложи да има наборници. В този брой влизат и тези, които не са я отбили в периода след отпадането й от началото на 2008 година.

Заплатата на наборниците също няма да е толкова висока, колкото на професионалистите, стана ясно от думите на Николай Ненчев.

Министърът призова депутатите да подкрепят идеята за изравняване на коефициентите на военните заплати с тези на МВР, за да може войнишката заплата да скочи. Ненчев обвърза това с новите задължения, които армията ще има съгласно новия антитерористичен закон.

Вменяват ни се задължения, които ме карат да си мисля, че трябва да отделим много голямо и сериозно внимание, за да бъдат подготвени, коментира той.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Боби

преди 7 години

НЕДОСТОЙНО ГОСПОДИНЕНашите хора тръгват от презумцияа че наборника в края на процеса на обучение трябва да знае колкото наемния войник. Не господине наборника трябва да има БАЗОВИ ЗНАНИЯ които в случай на Природно бедствие или война да са достатъчни за да може бързо да бъде до обучен в съответната специалност. Наемника трябва да е Многофункционален - ако е артилерист да може да стреля с всички видове артилерия включително Корабна и/или Зенитна.

31

бачо

преди 7 години

Ами точно,те затова искаха кадрова армия платена за да може да се праща насам,натам за чужди интереси.Казват: за това ти се плаща: който не му изнася напуска.Кадровака си мечтае за мисийки,защото пара се дава,където тук няма да изкара.Малко ли подкупи се раздадоха за уреждане.Наемници все ще се намерят.

30

Анонимен

преди 7 години

Искам само да напомня на пишещите по-надолу за връщане на казармата, че сме в НАТО. За тези, на които не е ясно : нашата армия, редовна и наборна може във всеки един момент да бъде извикана да се бие под американски флаг. Колко от вас биха си пратили децата да се бият за измислените каузи на Америка? Аз моите НИКОГА!!! По-добре да ги виждам само на скайп, отколкото да ги праща Обонго да подпалват войни по света за да има нефт за американски олигарси и да богатеят военните им концерни.

fallback