Снимка: БТА, архив

Наборният войник ще струва на държавата по-скъпо, отколкото професионалният, заяви военният министър Николай Ненчев. Пред парламентарната комисия по отбрана той обясни, че предложената от Патриотичния фронт 6-месечна наборна военна служба няма да бъде ефективна, предаде БНР.

Още по темата
Ненчев се позова на предишен анализ на министерството, в който е посочено, че след всички осигуровки и нужди наборният военен излиза с 836 лева по-скъпо.

"Средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ за месеца е 1 396,77 лева. Средствата за един наборен военнослужещ за месеца е 2 235,98 лева. Да подготвим един военнослужещ е необходимо поне една година", разясни той.

Според военния министър, няма и как близо 276 хиляди души да бъдат обучени едновременно, ако се наложи да има наборници. В този брой влизат и тези, които не са я отбили в периода след отпадането й от началото на 2008 година.

Заплатата на наборниците също няма да е толкова висока, колкото на професионалистите, стана ясно от думите на Николай Ненчев.

Министърът призова депутатите да подкрепят идеята за изравняване на коефициентите на военните заплати с тези на МВР, за да може войнишката заплата да скочи. Ненчев обвърза това с новите задължения, които армията ще има съгласно новия антитерористичен закон.

Вменяват ни се задължения, които ме карат да си мисля, че трябва да отделим много голямо и сериозно внимание, за да бъдат подготвени, коментира той.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase