Снимка: архив Булфото
fallback

ГЕРБ редактира промените в Закона за МВР на вътрешния министър Румяна Бъчварова и внесе нови изменения между първо и второ четене.

С тях мнозинството в парламента предлага да се променят едни от най-спорните предложения на екипа на вътрешният министър. Едно от тях бе за обезщетението при излизане от системата на МВР.

Oще по темата

"Предложението ни е обезщетението до 20 заплати да остане, но избираме по-гъвкав принцип за стъпаловидно обезщетение според стажа в системата", обясни шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов.  

Докато ръководството на МВР предлага обезщетението да е 12 заплати за всички, които сега започват работа в системата, текстовете на ГЕРБ гласят, че ако служител напусне при 5 години стаж в системата, той няма да получи никакво обезщетение.

"След шестата година - обезщетението ще е 2 заплати, при трудов стаж 10 години - 5 заплати, при 15 години - 10 заплати, при 20 години - 15 заплати и над 20 години - 20 заплати", обясни Цветанов.  

ГЕРБ предлагат и да се запази дългият платен годишен отпуск от 30 дни на служителите в МВР. В предложенията на Бъчварова той бе свит до 25 дни. В текстовете на ГЕРБ обаче отпада възможността за допълнителен платен годишен отпуск от 12 работни дни.

Запазва се и сегашната възможност за използване на почивната база на МВР от служителите, което също подлежеше на промяна в измененията на екипа на вътрешното министерство.

Цветанов отрече промените да са бламиране на Румяна Бъчварова. Той изтъкна, че някои от внесените от екипа и предложения остават и ще получат подкрепата на ГЕРБ.

"Съобразяваме се с направените предложения за увеличаване на правомощията на ГДБОП. Също така и с това специализираната куриерска служба да премине към ДКСИ", каза Цветанов.

ГЕРБ ще подкрепи и преобразуването на правоотношенията на служителите от специализираната и обща администрация, които трябва да минат по закона за държавния служител и няма да бъдат първа категория труд. Става дума за 4000 служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Валери Иванов

преди 7 години

Който получава пенсия и заплата трябва да си плаща личните осигуровки. Без значение да ли работи по служебно или трудово правоотношение.

48

КОГА??

преди 7 години

Кога се очаква второ четене на закона ??

47

До програмиста

преди 7 години

Вярвам ти ,че програмираш,че си на толкова години и ти плащат толкова.Проблема е твоята неграмотност ,а за съжаление и на голяма част от програмистите ,като теб.Редакторите могат да оправят кодовете ти донякъде ,но нищо повече.Преди години имаше огромна разлика в качеството на програмистите и продуктите им в сравнение със сегашния пълнеж от ... "програмисти".Живи и здрави!

fallback