Снимка: БТА
fallback

България ще изрази позиция за много по-тясно сътрудничество в сферата на отбраната на Срещата на върха на НАТО във Варшава. Това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев след извънредно заседание на правителството по темата.

"Очакванията ни са свързани с по-добрата координация на съюзниците в Алианса, с по-тясно сътрудничество в ЕС, с адаптацията на НАТО в силно променената среда за сигурност“, каза военният министър и допълни: "Чувстваме се подготвени, отиваме обнадеждени“.

Външният министър Даниел Митов заяви, че Русия струпва въоръжение както в Крим, така и по цялото протежение на Черноморския си бряг, което, по думите му, внася тежки дисбаланси – правни и военностратегически.

Митов допълни, че тази ситуация трябва да бъде компенсирана и НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си, и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник.

"Нашето настояване винаги е било това да става през съвместни учения и под командването на НАТО“, посочи министърът. По думите му България никога не е поемала ангажимент да участва в новосформиращи се и каквито и да било регионални инициативи в Черно море.

Митов заяви още, че не е необходима военна конфронтация нито на НАТО, нито на нас и че санкциите работят достатъчно добре. Външният министър посочи още, че настояването ни е североизточния фланг на НАТО - балтийските държави и Полша, да бъде третиран по еднакъв начин с югоизточния.

Военният министър Николай Ненчев съобщи още, че България ще участва с до 400 военнослужещи в многонационалната бригада, която ще се сформира в Румъния. Включването ни в различни тренировки и учения ще бъде на ротационен принцип, когато се наложи.

По думите му на срещата във Варшава ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с Близкия Изток и участието на НАТО там, за търсене на възможности за мирни решения в региона. Ще се обсъждат и въпроси, свързани с инвестициите в отбраната.

По думите му страната ни е изпълнила поетите си в Уелс ангажименти за увеличение на бюджета за отбрана на 1.35%, за приемане на стратегически документи, за инвестиции - придобиване на многофункционален самолет и два патрулни кораба.

На срещата във Варшава ще бъдат дискутирани и въпроси, свързани с киберсигурността и киберотбраната. Ненчев обяви, че е готова проектостратегията за киберзащита, за която е получил уверение от премиера Бойко Борисов, че най-вероятно ще бъде приета от Министерския съвет през следващата седмица

"Ще бъдат разглеждани различни опции за по-тясна координация между партньорите и хибридните заплахи ще се възприемат като общи заплахи и част от тренировъчните планове на НАТО“, разясни Ненчев. От думите му стана ясно, че президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев е уведомен за позицията на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

ognyanz

преди 7 години

Ако Русия и Украйна трупат войски от двете страни на границата между Крим и Украйна, ние каква работа имаме да се месим. Населението на Крим е в мнозинството си рускоезично, има и татари и други всякакви. Това, че Хрушчов е дал Крим на украинците с едно драсване на перото, това ли трябва да защитаваме? И в чий интерес?

78

Анонимен

преди 7 години

А НАТО (САЩ) трупат база след база около Русия.

77

Анонимен

преди 7 години

За по ясна картинкаВИНАГИ ЗАМЕСТВАИТЕ ДУМАТА НАТО с САЩ

fallback