Снимка: Булфото, архив
fallback

Личните карти на българите ще могат да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Това решиха депутатите като приеха на първо четете промени в Закона за българските лични документи, предложени от правителството.

Поправките, с които на личните ни карти ще има чип, трябва да влязат в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител. Според промените смяната на личните карти няма да е задължителна от тази дата, а ще става поетапно, при изтичане на настоящите.

Oще по темата

По данни на МВР всяка година, поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 000 лични карти, като в някои години се очаква този брой да нарасне до 1,6 милиона.

Предвидена е възможност на електронния носител на информация в личната карта да се записват и биометрични данни в отделен защитен сегмент на носителя, съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване лицето е заявило желание за това.

Ако някой не иска да има чип на личната си карта, трябва да заяви това изрично. За международния паспорт пък ще е обратното – чип ще има само при поискване.

Промените в закона, предложени от кабинета, минаха без критики, но пък поправките, внесени от ДПС, доведоха до спор и в крайна сметка не бяха одобрени от парламента. Те предвиждаха по изключение българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес.

Често постройките на ромите се разрушават от местните власти, защото са незаконни и хората  стават фантоми – без личен лекар, без социални помощи, обясни Илия Илиев от ДПС, който е основен автор на предложенията. Стигало се и до парадокса в една къща от две стаи да се регистрират 200 – 300 души, а естествено да не живеят там, което пък означава, че полицията не може да ги открие, ако извършат престъпление.

Според Илиев промените в закона не се отнасят само до "циганите, а до цялото общество" и не ставало въпрос за гласове по време на избори.

"Има ли някой тук да каже, че проблемът с циганското малцинство е реален и не е само на ДПС", обърна се към депутатите от останалите политически сили Рамадан Аталай.

Според него е факт, че "има и цигани, и турци, и българи без документи за самоличност" и това е въпрос дори на националната сигурност.

"Иначе мъката е голяма, виждам, но ако подадете заявление може и да ви приемем в ДПС, колеги", заключи Аталай.

Според Петър Славов от РБ предложението на депутатите от движението ще създаде привилегия за едно малцинство, в ущърб на добросъвестните.

Магдалена Ташева от "Атака" и Димитър Байрактаров от ПФ обясниха, че никой не спира ромите да живеят на свободен наем и да имат адресна регистрация като всички.

Според съпредседателя на ПФ Красимир Каракаченов проблемът с ромите е в това, че "това малцинство трябва да се научи да ходи на училище, да работи, а не да краде и да пребива за три сливи, както се случи вчера в Русе, да се научи, че освен права, има и задължения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Некро

преди 8 години

Да на ПАРАД НА НЕКРОФИЛИТЕ - ние се грижим за вашите деди с любов.

20

Некро

преди 8 години

Добре де,трябва да сме толерантни, а защо се забранява "парад на некрофилите "? НИМА некрофилите правят нещо по-лошо от гей обществото?Некрофилите правят ли нещо лошо?Те си купуват легално труп, термично го обработват и изчистват. После се грижат с любов към костите.Някога да сте чули НЕКРОФИЛ ДА ЗАРАЗЯВА ИЛИ ДА СЕ ЗАРАЗИ ОТ СПИН? ВИЖ ПРИ ГЕЙОВЕТЕ СПИН ДА ИСКАШ.Някога да сте виждали недоволен човек или труп от любовната връзка помежду им. ГЕЙОВЕТЕ се карат,бият,обиждат. При НЕКРОФИЛИТЕ ня

19

Анонимен

преди 8 години

Пак пари на вятъра .За икономии 3 в едно шоферска паспорт здравна на чип и имплант в .ъза

fallback