Снимка: архив, Булфото

Представители на фирми, добиващи строителни материали от речните наноси, протестират пред Министерския съвет. Те са недоволни от законови промени, които предстои парламентът да разгледа на второ четене и които отнемат правата им да почистват реките. Според протестиращите в момента никой не чисти реките у нас.

Екоминистърът Ивелина Василева обясни пред журналисти в МС, че целта на поправките е да се позволява изземване на материали от реките само в случаите, когато става въпрос за превенция с цел да се осигури проводимост на речните русла и да се освободят зоните, където има натрупвания, които биха могли да предизвикат наводнения.

"Отговорността е на областните управители, които чрез междуведомствените комисии правят обходи на речните русла, установяват къде са критичните зони и само в тези места може да бъде позволено изземване", разясни тя.

По думите й това се прави не за да се развива икономическа дейност, а да се осигури превенция от наводнения.

"Издаването на разрешително на конкретна фирма за това да копае някъде по поречието на реките би могло да се окаже рисково, както сме били свидетели в миналото особено по поречието на Места, на Струма. Има редица случаи, при които са изядени речните брегове, има случаи, при които падат мостове, подкопава се критична инфраструктура заради нерегламентирано изземване на материали с цел продажбата им", даде пример Василева.

Министърът подчерта, че идеята на промените е държавата чрез областните управители да възлага тези дейности с цел осигуряване на превенция и проводимост на реките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase