Снимка: Булфото, архив

На президентските избори тази  есен темата за външната политика ще бъде много по-важна, отколкото преди пет години, смята зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

"Днес светът е съвсем различен. Несигурността и напрежението се увеличават, а механизмите за сътрудничество не успяват да се справят с непрекъснатите нови проблеми“, заяви той, цитиран от пресцентъра на партията.

Според него България се намира в неспокойна външнополитическа среда, в която напреженията в околните региони лесно могат да ескалират в открити конфликти.

"На какво разчита България? На НАТО  и ЕС. Това е нормално, но ние трябва да спрем с безкритичното  отношение към организациите, в които членуваме. Очевидно е, че двете организации имат нужда от оздравяване. Тук не само можем, но трябва  да участваме. Българските политици трябва да спрат да се държат като поканени на лъскав прием, а да приемат своята отговорност за промяна на организациите, в които членуваме, а не за преповтаряне на техните решения. България трябва да има способностите, волята, единството сама да се справя с проблемите си“, призова Калфин.

Според зам.-председателя на АБВ  освен за отстояване на националните интереси, бъдещият президент на България трябва да работи и за  защита на българската култура и идентичност, както и да поддържа активни отношения с  представителите на българската диаспора по света.

Калфин посочи още, че държавният глава трябва да работи и за подобряване на международната среда. Той трябва да има отношение към проблемите на съвременния свят и техните решения.

"На първо място по борбата с тероризма. Това е най-голямата опасност през последните години. Тя предполага не само по-строги мерки за сигурност, но и активни мерки за ликвидиране на икономическата база и политическата среда, които произвеждат  терористи. Тук съюзници са всички. На второ място трябва да се справим с кризата с бежанците. Въпреки намалелите темпове, тази опасност продължава да е реална“, коментира още той.

Според него България трябва активно да работи за намаляване на конфронтацията между НАТО  и Русия.

"Русия не е заплаха за страните от НАТО  и ескалирането  на напрежението е неприемлива игра с огъня. Струпването на нови натовски  сили на източния  фланг няма да намали, а ще увеличи напрежението. Защо България участва в това с министри и държавния си глава, е въпрос на който трябва да искаме отговор“, настоя Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase