Снимка: БТА, архив
fallback

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Това каза президентът Росен Плевнелиев, по време на откриването на Националния учителски събор в зала "Арена Армеец“, в който участват над 12 хиляди преподаватели.

"Това, което политиците трябва да направят е да застанат "мирно", да ви погледнат и да ви чуят“, заяви той.

Според него съдбите на милионите българи зависи от учителите.
 
"Вие сте представители на най-важната професионална общност, вие сте хората, които в най-голяма степен определят бъдещето на България.  Убеден съм, че вие сте благословени със своята професия“, заяви Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че българското образование в момента се намира в преломен момент на чакани от години реформи, които да решат натрупаните проблеми.

Според него най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите.

"В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им“, заяви още Плевнелиев.

Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, то е в иновациите, в таланта, в просветата и образованието, смята държавният глава.

Той припомни, че от първия ден на мандата му на "Дондуков" 2 образованието е основен приоритет на президентската институция.

"В нея бяха провеждани, съвети посветени на образователната реформа, на новите механизми за финансирането на образованието. Налагаме нови европейски критерии, налагаме хоризонти пред българското образование и аз съм сигурен, че резултатите ще дойдат“, коментира Плевнелиев.

"Всички заедно търсим така необходимата връзка между бизнес и образование, с усилията на три министерства стартирахме нови проекти за професионално образование и обучение“, посочи държавният глава

Според него всички политици заедно с учителите трябва заедно да носят отговорност за образованието.

"Ние искаме заедно с вас да изковем бъдещето на България“, коментира Плевнелиев.

Той допълни, че в трудните времена именно българските учители са тези, които ще се нагърбят с ролята на духовни водачи на българския народ.

"Нека да продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци – „Чрез просвета за България“, да не скъпим средства и време за тези най-важни за българската държава институции – училищата. Нека да помним и нека да се знае, че българските общества трябва да бъдат съвременни, достъпни, любими за децата на България“, заяви държавният глава.

"Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, като просветени, а не крайни националисти. Нека те да стъпят здраво на любовта към родината и изконната толерантност на българите“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 7 години

Поправка - Анонимен 101

119

Анонимен

преди 7 години

До целия чатАнонимен 102 ще го лапне на всички и без да го молите. На всички в чата. И извън него.Даже той ще ви се помоли да ви го лапне. Той е гей-парадист.

118

Анонимен

преди 7 години

Муньото трябва да изчезне завинаги от българските медии. Те са за български политици.

fallback