Снимка: Булфото
fallback

Радан Кънев е подходящ кандидат за президент, ако има амбициите и ако споделяме общи идеи. Ние се стремим да обединим обществото около идеи. Това каза пред bTV Стефан Софиянски.

Не само, че не съм готов, но и не съм подходящ за президент, заяви Софиянски в отговор на думите на Бареков, че го харесва за кандидат-президент. По думите му трябва да се търси държавен глава, който да отговаря на профила.

"Аз съм бил ефрейтор, какъв главнокомандващ може да бъде един ефрейтор от кеча. Профилът на българския президент трябва да бъде или един сериозен юрист, или философ, историк", обясни Софиянски.

В отговор Радан Кънев каза, че би гледал напред, а не назад.

"Този разговор на хора от миналото за теми от миналото е излишен, той е за учебниците вече. Нов десен проект е най-старото нещо в българската политика. Мисля, че само Софиянски е правил около 5 за последните 10-15 години, така че звучи смешно. В ушите на хората това означава, че някакъв лидер си сковава поредната спасителна лодка”, каза Кънев.

Николай Бареков обясни в студиото, че със Софиянски ще правят ново консервативно движение, а не проект.

"Ситуацията в държавата и в Европа е такава, че е нужен един нов консервативен подход в правенето на политика. Европа е пред много сериозно разцепление, пластовете са се раздвижили най-вече заради неуспешната европейска интеграция на почти цяла Източна Европа”, допълни Бареков.

"Движението е дългосрочен, фундаментален проект и не е свързано с предстоящите президентските избори", каза още Бареков. По думите му възможно е и с Радан Кънев да говорят по тези теми.

Във връзка с рейтингите на политиците, Стефан Софиянски коментира: "Много отдавна не участвам в рейтинги, но когато съм участвал съм бил на първо място и причината е била, че съм работил винаги. В момента нашето общество се е изпразнило от идеология, нямаме цел, нямаме идея, затова даваме и тези изключително слаби резултати."

От 1997 г. до 2007 година, когато станахме член на ЕС, икономическото и стопанско развитие на България беше много по-силно, допълни Софиянски и каза, че това е било така, защото като общество сме имали много ясна цел – да влезем в ЕС.

"Сега България може да има само една цел и това е българинът днес да живее по-добре от вчера и утре да живее по-добре от днес, въпросът е как да се постигне", допълни Софиянски.

По думите му вървим с едно много слабо икономическо темпо и това идва от липсата на ясна стратегия и ясна цел. Формално в следващите 5-6 години България трябва да постигне поне стандарта на средноевропейските държави. Не мечти, а работа трябва, каза Софиянски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 7 години

НЕ е подходящ.

31

Анонимен

преди 7 години

A ITILI NESISI PIL DNES XAPCHETA,TA DRANKASH TEZI GLUPOSTI!!!...?

30

buahahah

преди 7 години

Какъв голям виц са написали

fallback