Снимка: bgonair.bg

Ако бяхме нормална държава, очевидно нямаше да изберем такова име. То е идиом в българския език, който показва как хората не са доволни от съществуването си и от начина, по който живеят. А нашият стремеж е да направим така, че да живеят по-добре. Това коментира в предаването "Сутрешен блок" Георги Кадиев, лидер на партия "Нормална държава", която беше учредена в неделя.

"Макар повечето от нас да идват от лявото пространство, все пак не се дефинираме като строго леви, десни или центристи", подчерта той. "Ние се наричаме прогресивна проевропейска партия."

На въпрос как ще убедят хората, че не са популисти, Кадиев каза, че има само един начин - "трябва да погледнат миналото ни."

"Никога не съм бил популист", категоричен е депутатът.

"Ще направим законопроект за въвеждане на необлагаемия минимум на малките фирми, отговарящи на определени условия. Ще направим предложение за създаване на държавeн инвестиционен фонд", разкри той в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

"Опитах се да променя много неща в БСП. Разбърквах блатото през цялото време", коментира още Кадиев. "Най-големият ми пробив в законодателството е един законопроект, който направихме преди около две години, с което сложихме таван на лихвите на потребителските кредити", каза той.

Според него, за да бъдат задържани младите хора в България, трябва да им бъдат намерени сектори на икономиката, в които те да се развиват добре, да могат да работят с целия свят.

Запитан как ще се отърве от сянката на БСП Кадиев посочи, че няма намерение да се отървава от ничия сянка.

"Категорично считам, че трябва да има обща кандидатура за президент на лявото и на периферия на лявото, без да включвам вътре обаче националистически партии от типа на "Атака", Патриотичен фронт, ВМРО, ДПС."

На въпрос дали ще има кандидат, който да обедини лявото, Кадиев каза, че в идеалния случай кандидатът трябва да е относително равно отдалечен от всички, да не е партийна фигура. Лидерът на "Нормална държава" не посочи конкретно име.

"БСП трябва да си изчисти ръководството, защото там има хора, които не просто са гласували за Пеевски, но са и притежание на Пеевски. Моята задача като председател на партия "Нормална държава" е да не позволя такива проблеми да се преливат към нас - да няма хора от кръга Пеевски, да няма хора, които са от кръга на олигарси, да няма финансиране от олигархични структури, да няма корпоративни зависимости", заключи Георги Кадиев.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase