Снимка: архив, Булфото
fallback

„Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо отколкото расте икономиката. И ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимист от кредиторите. Това заяви бивишият премиер Пламен Орешарски пред Нова тв.

"Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, заяви още той.

Орешарски коментира и поста си от 10 юни във Facebook, където написа, че кабинетът Борисов е подготвил фалита на КТБ. Според него той се е позовал на доклада на „Алекс партнърс” .

По думите му банката се е разраснала в периода 2009 и всички важни спорни транзакции са се вършили в този период.  "Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ”, заяви Орешарски и припомни, че първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал”. Една банка без здрав портфейл, е обречена”, категоричен бе той и допълни „Една банка без здрав портфейл, е обречена”.

Орешарски обясни, че през 2009 г. банката е била с 2 милиарда, а през 2013 г. сумата е нараснала до 7 милиарда.  "Това е необясним растеж по време на криза", каза той и попита:„Защо тази банка се разрасна толкова бързо?”, Бившият премиер на страната допълни, че за доклада на одиторите сме дали много пари, а сега не харесваме анализа им.

Той коментира и случващото се след фалита на КТБ „Фондът, след като изплати парите на граждането остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи”, заяви още Орешарски.

Относно предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски заяви: „Аз бях експертен министър-председател. А това беше политическо решение. Съжалявам, че мандатът беше кратък, за да се развият стъпките, които положихме за реформи. По време на моя мандат започна изграждането на ограда на ключови места по границата”.

 Той намери и решение на настоящата ситуация: спиране на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

ognyanz

преди 7 години

Орешарски е способен финансист. При други условия можеше да направи много повече като министър-председател. При него за пръв път намалиха цената на тока и след трите и половина години Дянковщина за пръв път се увеличиха и пенсиите и минималните заплати. Но в политиката хора като него не получават благодарност.

114

Анонимен

преди 7 години

И КАКВО ЛОШО ИМА- НА ВСИЧКИ СЪС СРЕДНИ ДОХОДИ В БЪЛГАРИЯ/760 ЛВ СРЕДЕН ДОХОД КАЧЕН НА СТЕНАТА НА НОИ/ БАНКИТЕ ЩЕ ИМ ОПРОСТЯТ ЗАЕМА ДО 20 000 ЕВРО- НАЛИ ТАКА НАПРАВИХА 2014 Г БАНКИТЕ В ГЪРЦИЯ ОПРОСТИХА ЗАЕМИТЕ НА ВСИЧКИ С ДОХОДИ ДО 500 ЕВРО.

113

Варна

преди 7 години

Върви ти мозъка към Гърция .Ти Орешарски с Румен Гечев и Сергей Станишев не искам нито да ви чувам нито да ви виждам .Върви в сараите на Доган на него му ги кажи тез твоите идиотщини .

fallback