Снимка: архив, Reuters

БСП обвини ГЕРБ, че се опитва да управлява по метода на Кашпировски - с облъчване по телевизията. Социалистите видяха и в стила на сегашната власт тоталитарен култ в действие. За пореден път левицата разкритикува остро управляващите за липсата на усвояване на европейски средства.  

"Някой трябва да прекрати управленската терапия към обществото, чиято единствена цел е да докаже какви главозамайващи успехи има правителството с усвояването на европейските средства", обяви в декларация от името на БСП левият депутат Манол Генов.  

Той припомни как преди четвърт век народът вярваше, че сеансите на Кашпировски го лекуват през телевизора. "Така сега ГЕРБ иска хората да повярват, че правителството сее благоденствие с европейски пари пак през телевизора", каза Генов.  

Според него на хората отдавна им е омръзнал европейският възторг на управляващите.  

"Стигна се до конфуза на входа на новооткрит музей да се залепи паметен знак как същият бил открит със съдействието на премиера. А уж някой се възмущаваше от времето на Тодор Живков. Ето го тоталитарният култ в действие и умишлено облъчване на обществото", анализира още депутатът.    

Според него българските граждани все по-успешно излизали от внушението за успешно усвоените фондове, когато ГЕРБ управлява.  

"Митът се пропука, излизат числа, оценки на Европа, одити и реакции на изпълнители.  Истината е категорична - поголовното харчене е от джоба на държавата и бюджета", каза Генов. Той прогнозира, че страната ни ще се оплете в дългова спирала, докато пред очите на всички рухват десетки и стотици провалени проекти.  

"Обществото има право да знае, че обявените като усвоени 99%  за предишния период са от  джоба на всички българи. Изправени сме пред почти нулева година по усвояване на средствата от новия програмен период. Статистиката е безпощадна - успеваемост под 5%. Ако някой още не го е разбрал, той вероятно е сред управляващите", каза още Генов в декларацията от името на БСП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase