Снимка: БТА
fallback

Посланието на президента Росен Плевнелиев за по-силна и интегрирана Европа, отправено от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, беше широко отразено от световните медии.
 
В материал по повод обръщението на българския президент пред ЕП френското издание "Либерасион" поставя фокус върху призива на държавния глава Росен Плевнелиев лидерите на ЕС да не допускат дестабилизация на общността от страна на външни сили. "В проевропейскта си реч, силно аплодирана от евродепутатите, г-н Плевнелиев остро разкритикува Москва, която не подкрепя принципите на международното право. Русия цели да дестабилизира Европейския съюз, предупреди президентът на България и посочи, че украинската криза е сложила началото на един период на "студен" мир", пише "Либерасион".

Oще по темата
Думите на Росен Плевнелиев, че България неотлъчно застава зад принципите на Европейския съюз – единството, солидарността и върховенството на закона, са цитирани от "Евронюз". Медията акцентира и върху призива на държавния  глава страната ни да се присъедини възможно най-скоро към Шенгенското пространство. Ефективният начин, по който е опазила границите си по време на имигрантската криза, е посочен като аргумент на държавния глава за приемането на България в зоната без граничен контрол.
 
Агенция "Франс Прес" отбелязва посланието на Росен Плевнелиев, че Европейският съюз не бива да губи единството си и да позволи държавите членки да се интегрират на "няколко скорости".
 
В материалите по повод речта на президента пред ЕП световните медии поставят акцент върху изразената от държавния глава подкрепа за задълбочаване на сътрудничеството на ЕС с държавите от Западните Балкани, призива общността да даде тласък на нови интеграционни проекти и присъединяването на България към Шенгенското пространство във възможно най-кратки срокове.
 
Във фокуса на международните медии е и апелът на държавния глава ЕС да използва активно инструментите си, за да се противопостави на силите, които не се съобразяват с принципите на международния правов ред.
 
Европейският парламент отпечата пощенски плик с лика на президента Росен Плевнелиев. Това е традиция на институцията, чрез която се отбелязва участието на държавни глави в пленарните сесии на законодателния орган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

457

Станински

преди 4 години

Да се чуди човек , на каква неподправена любов се радват , бившите комунисти , маскирали се като антикомунисти ! Но още по-голямо учудване предизвиква празноглавието и невежеството на тия , които ги харесват !?

456

МАКЕДОНСКИ

преди 7 години

Възхищавам се от нашия президент Росен Плевнелиев. Тои направи едно велико изказване и посочи с пръст ясно и категорично кои иска разпадането на ЕС и НАТО. И това е само Русия на Путин-една бясна азиатска дива сила ,която много скоро ще се разпадне . Руските варвари нямат място на този свят ,а също и техните русофилски подметки-които не са българи. ВЪЗМЕЗДИЕТО ИДВА.

455

Анонимен

преди 7 години

До Вземете си го!А АЗ ТЕБЕ ТЕ ДАВАМ НА ПУТИН ...ХОДИ ТАМ ДА ГЛАСУВАШ И ДА ЯДЕШ КАРТОШКИ....РУБЛОЛИЗЕЦ ТАКЪВ

fallback