Снимка: Архив Булфото
fallback

Избирателни секции зад граница да се разкриват при подадени 40 заявления от българи, които живеят в чужбина, а ако ръководителят на дипломатическото ни представителство в дадена страна прецени, че трябва да има такава, тя да се разкрива автоматично дори и без да има заявления. Това е едно от предложенията на АБВ за поправки в Изборния кодекс.

Те идват, след като мнозинството в парламента не се съобрази с наложеното от президента Росен Плевнелиев вето на определените от сънародниците ни в чужбина като ограничителни текстове. Така на старт е поредният ремонт на изборното законодателство.

Oще по темата

АБВ настоява за разкриване на избирателни секции извън страната да се въведе общ критерий, валиден за всички държави и всички български граждани по света, без да се ограничава броят и местоположението на избирателните секции.

Депутатите на Георги Първанов искат още прагът за влизане на партиите в Европейския парламент да е като този на Народното събрание, който е 4% от гласовете на избирателите.

Според Мариана Тодорова, говорител на АБВ, в повечето европейски страни прагът е еднакъв, а в нашата е различен, като така се ощетяват по-малките формации.

От партията искат също да отпадне дерегистрацита, която беше въведена с последните поправки в Изборния кодекс и която предвижда при неучастие в два последователни еднакви избори, гласоподавателят да бъде ваден от списъка с избирателите.

Освен това АБВ предлагат в Закона за административно-териториалното устройство критерият за разкриване на кметство да бъде 250 избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

Гадните маргинали на още по-гадния и гнусен Агент Гоце!

4

Анонимен

преди 8 години

калфата: три пъти рязах майсторе, все късо идва!

3

Пръъц

преди 8 години

На АБВ членовете и са колкото буквите на партията! Агент Гоце, Калфин-навития и Петков-шадраванчето...

fallback