Снимка: БТА
fallback

Политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши. С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат Конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права.

Oще по темата

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на дискусия с ученици и студенти по повод Деня на Европа 9 май.

Президентът беше помолен да коментира реакциите след наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, съобщиха от прессекретариата на дъжавния глава.

Президентът върна текстовете, които ограничават гласуването в чужбина.

"Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава коментира като нелогични позициите на политически партии, които настояват българи в държави извън ЕС да бъдат ограничени в правото си на избор.

"Създаването на пречки пред гражданите в чужбина да упражняват конституционното си право на глас е погазване на Конституцията", посочи президентът Росен Плевнелиев.

"Народните представители трябва да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. Сега те трябва да помогнат на гражданите да упражняват правата си, независимо къде по света се намират", каза още държавният глава.

Президентът коментира още, че ограниченията пред правата на българите зад граница са в противоречие с визията за въвеждане на електронното дистанционно гласуване от 2018 година. "Надявам се на отговорен дебат в Народното събрание", каза още държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Плевелиев

преди 8 години

Г-н президент - СРАМ МЕ Е ОТ ВАС! Вие не сте българин, а "***"!

30

Анонимен

преди 8 години

Другари преди да наречете някой предател си спомнете вие с чии гласове управлявахте България през годините и ще видим тогава кой е предатела...... ГОЦЕ предател ли е, царя предател ли е Станишев предател ли е, орешарски предател ли е

29

Анонимен

преди 8 години

А вие другари достойни ли сте, когато със гласовете от Турция избирахте ГОЦЕ и пак със същите тия гласове БКП оправляваше. Проблема е че сега тия същите гласове няма да отидат при ДОГАН и схемата ще се разпадне то и затова е цялата истерия. Но пък така ще си покажете истинските лица и ще се види кой кой е

fallback