Снимки: Булфото и БСП

Общ преглед

Българските политици празнуваха отново разделени 9 май. Едни вдигнаха знамето на Европейския съюз и почетоха Деня на Европа. Други оставиха цвете пред Паметника на Съветската армия, отбелязвайки Деня на Победата.

Президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, шефът на парламента Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова и други присъстваха на тържествена церемония по случай Деня на Европа. Пред сградата на президенската институция бе издигнато знамето на Европа.

На церемонията присъства и ръководителят нa Пpeдcтaвитeлcтвoтo нa Евpoпeйcкaтa кoмиcия y нac Огнян Злaтeв, депутати и министри.

Почти по същото време левите сили се събраха пред Паметника на Съветската армия. Дебютът си като лидер на БСП направи там и Корнелия Нинова. Заедно с нея паметта на загиналите в освободителната борба почетоха и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, шефът на АБВ Георги Първанов, лидерът на “Атака“ Волен Сидеров, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков.

Пред паметника бяха дошли и много ветерани, леви симпатизанти, членове на левите формации и др.

"Присъединявам се към шествието по случай 9-ти май от уважение към всички загинали в борбата за свобода. От уважение към тези, които са дали младостта и живота си, към ветераните от войната, които са положили всички усилия за освобождение на България", каза Нинова.

71 гълъби и бели балони полетяха в небето пред Паметника на Съветската армия в София по случай победата над фашизма.

"Днес трябва да помним, ниско да се поклоним и да не забравяме", посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков. Той пожела на българите Бог да им дава мирно небе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар