Снимка: Булфото
fallback

"Ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрацията, правата на хората, ще избера правата на хората, но надявам се във вторник да намерим разумен изход от тази тема". Това обяви премиерът Бойко Борисов във връзка с готвеното от президента Росен Плевнелиев вето на Изборния кодекс.

Oще по темата
"Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Така че по тази тема няма какво да добавя" отсече Борисов, цитиран от “Фокус”. По думите му обаче, когато се отвори Кутията на Пандора, всяка партия се е опитала да вкара колкото може повече от предизборните си програми там – някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ е трябвало да защити други интереси.

Борисов подчерта, че отчита грижата на Патриотичния фронт и приема че идеята им е благородна и цели да защити националната сигурност. "Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях и ще поговорим. Има някакви решения, включително да се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет да откриваме секции, там където има повече от 100 души, не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпроса", посочи още Борисов. Премиерът все пак призна, че наистина старите правила са давали повече възможности за гласуване на българите в чужбина.

На въпрос дали очаква ПФ да застрашат правителството, след като и ВМРО, и НФСБ са категорично против президентското вето, Борисов отговори, че те и сега не влизат в управлението, а само подкрепят отделни политики.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден президентът Плевнелиев обяви, че ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс. Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Според него Изборният кодекс следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина, но не и ако са за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина.

Според държавния глава опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение.

От ВМРО веднага реагираха остро на намерението на държавния глава. Според тях наложеното вето е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност. От НФСБ също скочиха на президента, като го обвиниха, че търси подкрепата на ДПС с това си действие.

Заради създалата се ситуация премиерът Бойко Борисов ще събере ПГ на ГЕРБ във вторник. Заради проблема ще има и нови срещи с партиите, които подкрепят управлението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Do Anonimen 70

преди 7 години

Отговор на гатанката с друга гатанка - кой каза, че българите в чужбина плащат данъци в България?! 90% от българите са в държави, с които имаме избягване на двойно данъчно облагане. Така че тея,къде бършат з***дници в Англия,Германия и Швеция си плащат каквото плащат там,не в България.Реално новият закон е заради турския туризъм и има за цел да ограничи възможностите Турция да се меси във властта в България.Ако лиг***вият ни президент налага вето сега,значи е протурска маша и заслужава презрение

64

Анонимен

преди 7 години

Зад граница не бива да се разкриват секции.Тези които са напуснали страната сами са се лишили от правото да гласуват. Какво е това ще живее в чужбина и ще ни реди животът тук.Гласуването трябва да се извършва само в страната и то след като си живял най-малко една година в нея..Двойното гражданство да дава право да живееш в страната но без право да гласуваш.Така ще се решат проблемите,поне според мен.А гласуването в страната да бъде не право а задължение.

63

Анонимен

преди 7 години

Demokrat ???? ili mafiot ???? VSICHKI ZNAME MINALOTO MU !

fallback