Снимка: архив Булфото
fallback

Българските изселници в Турция започнаха подписка срещу промените в Изборния кодекс, които слагат ограничения пред гласуването им. Те наричат себе си "прокудени от комунистическия режим български граждани". Инициаторите на петицията са от Одрин, Кърклалери, Бабаески, Бююккаръщаран, Текирдаг.

"Изразяваме категоричния си протест срещу приетите изменения в Изборния кодекс, с които на практика сме лишени от най-естественото и висше право  на политическа и духовна съпричастност към Родината ни Р България – правото ни на глас", пишат те.

Изселниците наричат забраната дискриминация и продължение на Възродителния процес.

Oще по темата

"Ако Възродителният процес отне правото ни на идентичност, име, религия и възможността да живеем в нашата Родина, то с Изборния кодекс сме лишени от право на глас и още по-лошо – за втори път сме прокудени, този път и от духовните пространства на нашата Родина", пишат сънародниците ни.

Те наричат промените в Изборния кодекс, с които гласуването ще става само в посолствата, заложник на "крайно националистическите и фашизоидни фактори на днешната политика".

Изселниците осъждат поведението на всички партии, сред които и на ДПС, които отхвърлиха създаването на отделен избирателен район "Чужбина".

"Ние, българските граждани, които пребиваваме в Турция, изразяваме своята солидарност и с протеста на българските граждани в САЩ и Канада – страни членки на НАТО, каквато е и Турция. Решението на българския парламент е в драстично противоречие със стратегическия ценностен избор на страната ни да се развива като евроатлантическа държава", пишат още изселниците.

Те припомнят и писмото на Валери Симеонов до наши сънародници в САЩ и Канада.

"Срамно и обидно е, че българските граждани там са призовани от крайни националистически лидери да заплатят "патриотична цена", смятат те.  Изселниците признават, че са огорчени от опита да бъдат разглеждани като "втора категория хора".

"Призоваваме компетентните органи на България да предприемат мерки за незабавна отмяна на дискриминационните текстове в Изборния кодекс. България е там, където има поне един български гражданин, съхранил в сърцето си любовта към Родината", завършват петицията си те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 7 години

Като искате да гласувате елате да живеете в България и тогава да имате право на глас.Писна ми някой от майната си отишъл да си оправи живота да определя какво да е устройството на страната.Кодексът трябва да бъде поправен и само живеещите в България да имат право на глас.Тези които са в чужбина са загърбили родината си и се правят на много загрижени.Не знам кой им плаща но ако са патриоти ще живеят тук.

109

seira

преди 7 години

АЛОО ...КОИ СА ТЕЗИ "БЪЛГАРИ" В ТУРЦИЯ, КОИТО ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ?!ХОРА, КОИТО НЯМАТ БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ, ЗАЩО ВЪОБЩЕ ИМАТ ПРАВА ДА ГЛАСУВАТ?Р БЪЛГАРИЯ Е СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А НЕ НА "БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ"!!!НЕ МОЖЕ ЛИЦА С НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ДА УЧАСТВАТ В ДЪРЖАВНИТЕ И МЕСТНИ ОРГАНИ, В СИЛОВИТЕ СТРУКТУРИ И Т.Н.!!!КОИ СА ТЕЗИ ЧУЖДЕНЦИ, РОДЕНИ В МОЯТА БЪЛГАРИЯ, В МОЯ ДОМ, КОИТО ИСКАТ ДА СИ Я ПРИСВОЯТ?!НЯМА ДА СТАНЕ!!!

108

Анонимен

преди 7 години

Никой, който не е живял в България през последните 20-25 години няма право да решава моята съдба и съдбата на децата ми. Някой съвсем съзнателно и целенасочено използва ти хора в Турция, които нито говорят, нито пишат и четат на български. Те дори не се интересуват от нас, но дългосрочните планове на управляващите в Турция ги използват. Не мога да разбера, защо една част от българите не разбират това, или някой им плаща. Аз подкрепям с две ръце усилията на В. Симеонов. Истински българин..

fallback