Снимка: архив Ройтерс
fallback

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е против задължителното гласуване и призова партньорите си от Патриотичня фронт да защитят предложението си. Поправката, с която гласуването бе обявено за дълг и бе вменено на всеки, бе внесена именно от ПФ.

"Почна да ми омръзва да съм все на течение и ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко едно решение", каза премиерът, цитиран от "24 часа". Той се зарече да го каже на партньорите си във властта утре.

Тогава в парламента ще се проведе среща между премиера и всички партии в управлението заради напрежението около промените в Изборния кодекс. Най-спорните изменения са въвеждането на задължително гласуване, отказът да се въведе избирателен район "Чужбина" и вотът зад граница да е само в посолствата.

Oще по темата

"Нека бъдат така добри да си защитават публично позициите", настоя Борисов, припомняйки, че Патриотичният фронт е предложил закриването на секциите в чужбина, извън дипломатическите представителства. "Последното ще ощети ГЕРБ - партията ни има 26 000 гласа на последните избори отвън", пресметна премиерът.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че ще настоява срещата му с партньорите да бъде протоколирана. Той припомни, че предложенията на Патриотите са били ясно формулирани и те са искали ГЕРБ да ги подкрепят.

"На мен ми омръзна, ако това не станело, АБВ щели да напуснат. Ако това не станело, реформаторите напускат, ако другото не станело, патриотите напускат. И аз утре ще им кажа, че не виждам, докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим, след това да остава само ГЕРБ да се обяснява", каза премиерът, цитиран от "Фокус".

Борисов не можа да отговори на въпроса дали след като задължителното гласуване вече е прието, ще може да се отмени.

"Не съм такъв разбирач на технологичните правила", каза той и допълни, че всичко предстои да се изговори с партньорите утре. Лидерът на ГЕРБ изрази надежда всички да излязат по-единни след срещата и да могат да обяснят всяка цел, която си поставят.

Премиерът обясни, че ако правителството е било само на ГЕРБ, то изобщо нямало да приеме промените в Изборния кодекс.

"Сега обаче, когато сме зависими едни от други – четири партии, мога да се произнеса едва, когато чуя останалите лидери на другите три формации", отвърна Борисов на въпрос дали би препоръчал на депутатите си да направят ревизия на някои текстове в Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Лупинг

преди 8 години

А ТОЙ каза ли вече и че е против цената на билетче 1,60 лева и КОЙ да си преосмисли решението? Или още не е?Защото КОЙ ако не ТОЙ?!

74

Ala_Bala

преди 8 години

Когато герберите се огледат в политическото огледало, виждат образите на българския неофашизъм - Цветан Цветанов, Бойко Борисов и Петър Москов!

73

Анонимен

преди 8 години

Борисов държи първенството за най-голям лъжец.Истината е,че задължителното гласуване ще удари тези,които са отвратени от управляващата ни мафия и няма отидат да гласуват.Те ще бъдат заличени и така на избори ще се разчита основно на малцинствата и гладните северозападняци готови за три кила кайма да се продадат.А решението за българите в чужбина е удар не срещу турските гласове,а срещу хилядите в САЩ,Канада и западна Европа,които са против ГЕРБ,както се разбра в Лондон.

fallback