Снимка: Reuters, архив
fallback

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан категорично се обяви против измененията в Изборния кодекс, с които гласуването зад граница ще става само в дипломатическите представителства на България.

Oще по темата

Той ще поиска утре прекратяване на приемането на промените в кодекса, съобщиха от пресцентъра на ДОСТ.

"Това е единственото разумно нещо, което би могло да направи 43-то Народно събрание. Този проект трябва окончателно да бъде захвърлен там, където му е мястото - в "бунището" на националистическите изстъпления в българската политика", коментира Местан.

Според него по това, кои парламентарни групи биха приели или отхвърлили предложението му, ще стане ясно кой активно или пасивно съучаства в бруталното престъпление  - ограничаването на изборните права на милиони български граждани в чужбина.

"Припомням, че тези около 2 милиона български граждани са част от българската духовна територия по света и неразделна част от гражданското общество в България. Неведнъж е казвано, че "България е там, където има поне един български гражданин, съхранил българския дух", така че отнемането на правото на глас е по същество заличаване или отнемане на духовни територии на България", продължава още лидерът на ДОСТ.

Той смята, че лишаването от глас не е нито национализъм, нито патриотизъм, а чиста проба партиен егоизъм и партизанщина и българските граждани в чужбина не заслужават тази парламентарна "гавра" не само защото внасят годишно в българските банки, а оттам и в българската икономика над 2 млрд. лева, а най-вече, защото носят в сърцата си любовта към Родината.

"Няма никакво значение дали националистическият напън на така наречените патриоти от Фронта се прицелва в избирателите на ДОСТ и ДПС. По-важно е, че е ясна мракобесната цел на националистическата агресия, за да бъдат лишени от право на глас 50 хиляди етнически турци, те са готови да пожертват правата на близо още 2 милиона български граждани", посочва Лютви Местан.

С тази процедура проектът на изменения на Изборния кодекс следва да бъде отхвърлен, а изборите за президент - да бъдат проведени по действащия Кодекс заедно с Референдума, иницииран от над половин милион български граждани.

Според резултатите от Референдума следва да се пристъпи към конституционносъобразни изменения в Изборния кодекс, които да имат за крайна цел не ограничаване на избирателните права, а улесненото им демократично реализиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

ДОСТ

преди 8 години

ПАРТИЯТА НА УГНЕТЕНИТЕ И ИЗМЪЧЕНИ БЪЛГАРИ И ЕТНОСИ ----ОТ ФАЛШИВАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА РУСКИТЕ ЧЕНГЕТА!!!ДОЛУ --РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ НА ДС/бкп!!ДА ГИ СЪСИПЕМ НА ИЗБОРИТЕ!!!

15

ДОЛУ КУКИТЕ ...

преди 8 години

БЪЛГАРИТЕ , ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ-----СА ПРОТИВ КОМУНИСТИЧЕСКАТА РЕПРЕСИЯ , НА ИЗБОРНИЯ ЗАКОН ОТ АГЕНТ--"ИВАН"--КАРАКАЧАНОВ ОТ ДС/бкп !!!!

14

КОШМАРЪТ

преди 8 години

Местан не е турчин. Местан е предател.

fallback