Снимка: БТА

"Това, което гласува Комисията по нощни заседания и го внася за окончателно гласуване в пленарната зала в края на миналата и тази седмица, съдържа такива разпоредби в Изборния кодекс, че няма как ние да ги приемем и подкрепим". Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в интервю пред “Хоризонт" в коментар на промените в изборните правила.

Още по темата
"Като се започне от такива безсмислени и очевидно конюнктурни неща, като разделянето на референдума от изборите. Припомням само, че точно преди година ГЕРБ имаше противнита логика – да съвпадат. Сега пък си подават топката с БСП. Като минем през това, че гласът даже на тези, които не искат да подкрепят никой, ще се брои”, посочи социалният министър и уточни, че на практика неговият глас ще отиде за най-големите партии заради пропорционалната система, където гласовете не се губят. Това е абсурдно, категоричен бе той.

Той припомни, че АБВ е подкрепила задължителното гласуване и добавянето на някои стимули към него, но никога не е подкрепяло санкции за негласувалите. “Последните ни избори са достатъчно лоши, за да се съсредоточим върху това как да поправим този процес, а не допълнително да го усложняваме и затрудняваме и да правиме абсурди: Да караме хора, които не искат да гласуват, да си броят гласовете за победителите, посочи Калфин.

"Някой ако си мисли, че ще може да се застрахова с изборно законодателство, много бърка”, категоричен бе той. "Надявам се да има промени при окончателното четене в Парламента. Ако ги няма, просто коалицията ще бъде без нас, ако могат да управляват – живи и здрави”, заяви категорично социалният министър. Калфин бе категоричен, че няма да изпадне в позицията на Петър Москов и ако АБВ напусне управлението, то и той няма да бъде повече министър.

Според него е неоснователно гласуването в чужбина да се ограничава само в дипломатическите мисии и консулства.

По повод предложението на Министерството на финансите за промяна на Кодекса за социално осигуряване, насочено към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия, Ивайло Калфин заяви, че унаследяването на личните партиди е много важно и би трябвало да остане.

Ангажимент на фондовете е да изплащат пенсиите до живот, те имат задължението да пазят парите, те имат задължението, ако човек не може да си усвои средствата, които е натрупал да ги усвоят неговите наследници. Това е изцяло задължение на фондовете, посочи социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase