Снимка: архив Reuters
fallback

Оградата по границата с Турция ще се достроява без да се възлага обществена поръчка, решиха депутатите, които приеха на първо и на второ четене промени в Закона за обществените поръчки.  

Измененията бяха внесени от ГЕРБ и ПФ по искане на премиера Бойко Борисов. С поправките управляващите искат да ускорят завършването на защитното съоръжение. 

Общата дължина на оградата е 133 километра - 33 км при Хасково, 35 км при Ямбол и 64 км в Бургаско. За изграждането й кабинетът отпусна първоначално 65 млн. лв., а след това и още 35 млн. лева.

БСП се обявиха против промяната, защото това ще доведе до отпадане на контрола върху цената. "Не искаме да се подписваме на празен чек", обяви соцдепутатът Жельо Бойчев.

Според ГЕРБ обаче промяната не противоречи на европейското законодателство и била съгласувана с Агенцията за обществените поръчки.

Станислав Иванов от управляващата партия обвини БСП, че строената по тяхно време ограда вече се руши. Това ядоса Ангел Найденов от БСП, който започна строежа на съоръжението.

"Имаше ерозия, заради която имаше наклонение от 80 метра. Не обиждайте хората, участвали в това строителство Ако това е драма, какво да кажем за дупките по магистралите", попита той.

В крайна сметка промяната бе приета с 84 гласа "за", 4 против и 4 въздържали се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 години

Хвърлят само прах в очите. Помня, че уж набързо бяха приели закон за дострояването на оградата и нищо.Все още я строят.Личи си , че не искат да я построят и да защитат границата на България. Най-малкото Б.Б. да каже ,защо толкова се забавиха или кои саботира оградата. То се сещам , че и В.Симеонов разправяше как са си изпълнили обещанието към избирателите за оградата още поне преди година. Но се оказва,че това е било манипулация. А сега е добре към оградата да прибавят мини, картечници и стрелба

21

Анонимен

преди 8 години

Чисто новия закон влезе в сила на 15-ти. На третия работен ден вече е с промяна - да могат да облажат "наште" фирми.

20

Бойко не Борисов

преди 8 години

На времето имаше една книжка във всяка гранична застава която да е струвала по 50-60 стотинки. В нея съоръжението наречено ограда е описано до последния пирон и скоба. Имаше и всякакви спецификации за строежа и.Като се започне от подготовката на терена, мине се през водостоците и се стигне до ежедневната и поддръжка. При това в различни варианти-работа на ръка,работа с техника. Защо бяха броени грешни народни пари за нов проект и защо е толкова скъпа след като е не е електрфицирана???

fallback