Снимка: архив, БТА
Правителството одобри отпускането на близо 14.5 млн. лева за справяне с последствията от болестта нодуларен дерматит по преживните животни.
 
Първото огнище на болестта е установено на 13 април. С вчерашна дата те вече са 13 в 3 области, като има съмнение за още едно огнище. Хуманно са евтаназирани общо 537 животни, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в МС. До петък стопаните ще получат компенсации за умъртвените си животни.
 
В понеделник от Брюксел са поискани 350 хил. дози ваксини за всички едри преживни животни на територията на Южна България, като от сутринта имаме уверение, че до средата на следващата седмица първите 150 хил. дози ще дойдат, съобщи още Танева.
Още по темата
 
С отпуснатите от правителството пари ще се извърши и пръскане срещу насекомите, които са потенциални преносители на болестта, включително около фермите.
 
Нодуларният дерматит е разпространен в Южна Африка, а в Турция и в Гърция има огнища от няколко години. Най-близкото до България е на 4 км южно от Кулата и очаквахме това заболяване от есента, разясни министърът.
 
Ваксинацията обаче води след себе си 3-годишно ограничение за продуктите от животните, които ще бъдат ваксирани. Ще се ваксинират животни в пограничните райони и където има огнища.
 
"Въпросът не е еднозначен, а според националната специфика на дадено производство – кое е по-добро и при кой вариант би имало по-малко икономически загуби за фермерите", обясни Танева. Според нея, ако се спазват издадените заповеди за необходимите мерки, няма да се допусне разпространение на болестта. Заболяването не е опасно за хората, но фермерите могат да станат преносители и затова трябва да бъдат със защитни облекла. Във фермите пък трябва да влизат ограничен брой хора.
 
Григор Нушев, фермер, който отглежда 60 животни в София, заяви, че са взети изключително бързи мерки за овладяването на болестта, от която по думите му може да пострадат почти всички животновъди у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase