Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Парламентът е на път да разшири обхвата на лицата, които попадат кръга за проверка от комисията за разкриване на принадлежност към структурите на бившата ДС.

Предложението за това идва от Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов и Мартин Димитров от РБ. То вече е одобрено от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Искането на тримата депутати е за "картончета" да се проверят и районни кметове, заместник - кметове, съдебни заседатели, председатели на публичната администрация.

Предложения за законови промени, свързани с досиетата, имат и независимият Велизар Енчев, както и от БСП, но те едва ли ще срещнат одобрението на мнозинството в пленарна зала, защото са отхвърлени и от вътрешна комисия.

БСП поднови атаките си срещу Комисията по досиетата, като поиска закриването й. Законопроектът на левицата предвижда дейността, свързана с документите на ДС и техните архиви, да се предостави на архивна агенция, наречена Институт за национална памет. Предлага се председателят на Института да се избира от Народното събрание по предложение на МС за срок от пет години.
 
Институтът за национална памет ще осъществява дейността си в три основни посоки - достъп до документите на лицата, за които са събирани данни в службите, достъп до архивите за научно-изследователска и публицистична дейност и проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби.
 
Предлага се партии и коалиции, органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт да могат да искат такава предварителна проверка по отношение на кандидати за изборни длъжности и предстоящи назначения на хора на публични длъжности. Професионални, синдикални, обществени, религиозни, научни и други граждански организации и сдружения също ще могат да искат проверка за своите членове.

Велизар Енев също иска да се сложи край на съществуването на комисията, защото е партизирана и нарушава Закона за държавната тайна. Според него работата ѝ може да бъде поета от специалните служби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

77777

преди 8 години

Така де, ако някой е имал нещо общо със службите преди 1989-та - на показ на дъската на позора, но ако някой е бил част от мафията след 1989-та година или е сътрудничил на мафията след 1989-та година, нищо да не се казва за него. Досиетата от преди 1989 година не са важни или интересни, важни са досиетата след 1989 година, когато България бе разграбена от демократите, независимо дали тези демократи са имали нещо общо с ДС или са нямали, дали са били криминални престъпници или не преди 1989-та.

4

Истината

преди 8 години

Друга комисия трябва след 1989-та година - на тези, които разпродадоха България или казано по-общо Комисия за тези, които са действали против интересите на България след 1989-та година. Изобщо не ме интересува кой е сътрудничил на службите преди или сега.

3

ДСкадър

преди 8 години

Не сте ли доволни от нас ,че търсите още и още.И ние като партизаните в Балкана ,постоянно нови и нови прииждаме

fallback