Снимка: Dnes.bg
fallback

В последния ден за предложения за промени в Изборния кодекс, патриотите излязоха с радикална идея, която обаче вече е пробвана с цел да накара повече избиратели да отидат до урните, но се оказа неработеща.

Става въпрос за организиране на томбола и всеки, който е отишъл да гласува да участва в "Играта на щастието".

През 2005 г. тогавашните управляващи от НДСВ първи дадоха старта на поредната треска за "бърза печалба".

Томболата за 4 милиона лева от джоба на данъкоплатците с мобилни телефони и автомобили се разигра в изборния 25 юни между тези, които застанаха пред урната. Това пък освен, че изуми Съвета на Европа, въобще не стимулира избирателите и се оказа, че активността не е по-висока от предишния вот.

Въпреки горчивия опит от преди 11 години, сега патриотите възраждат идеята.

"Ние винаги сме поддържали идеята за задължителното гласуване, но по-добре е да стимулираш хората, отколкото да ги наказваш, защото при българинът наказанието играе обратна роля", обясни съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Според него да се разиграе томбола и да се изтеглят печеливши пред очите на цялото общество, е по-добре отколкото да се глобяват негласувалите с 50 лева.

Какви ще са наградите обаче зависи от това колко пари могат да се заделят от бюджета за награден фонд.

"Ако е 1 милион лева примерно, това представете си колко коли са", прехласна се Каракачанов.

Според него обаче въобще не може да се говори, че по този начин ще бъдат купени гласовете на избирателите.

"Това е политика. Ако сега сложим купения, корпоративния и етническия вот стават повече от половината от гласовете, което означава, че институциите и държавата са зависими от такива интереси", допълни той.

Дали идеята на патриотите ще стане факт е трудно да се каже, защото останалите политически сили в парламента не я приемат еднозначно.

Според реформатора Димитър Делчев има риск една томбола с парични награди да доведе до това на изборите да се гледа като на нещо лековато, от което да се спечелят пари. Той обясни, че РБ по-скоро искат да има данъчни облекчения за тези, които гласуват, но не е сериозен разговорът за парични награди.

"Кола, хладилник, перални са по-скоро за предавания, които гледаме по телевизиите", отсече Делчев.

Засега от ГЕРБ не заемат категорична позиция "за" или "против".

"Принципно споделяме идеята за стимулиране на гласоподавателите, но има много варианти, нека да видим", лаконично коментира Данаил Кирилов.

БСП и ДПС обаче твърдо отхвърлят идеята на ПФ. Социалистът Атанас Мерджанов припомни, че левицата е против задължителното гласуване и този въпрос не е актуален за тях.

"Няма какво да импровизираме с екзотични идеи, това е несериозно и върви повече за политическа седянка, отколкото за солидна позиция", отсече той.

Според Четин Казак от ДПС не може едно право, какво е гласуването, да се превръща в задължение.

"Ако ще поощряваме избирателната активност, това трябва да се прави чрез мотивация, а не подкупвайки избирателите да отидат до урните. Това не говори добре за нивото на българската демокрация, това са идеи, които навяват тъга", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 години

Какво е тази тъпотия, така ли се стимулират хората да гласуват. Подиграват ни се....Какво ще стане с такива, които са в чужбина и не могат да гласуват, защото са на 1000 км. от посолството.

22

срамно и жалко

преди 8 години

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов склонява хората към хазарт.Не стига че телевизийте го правят сега и политиканите се включиха.

21

Анонимен

преди 8 години

НФСБ на Валери Симеонов - НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БОЙКО.

fallback