Снимка: БТА, архив

Законовите промени на вътрешния министър Румяна Бъчварова ще сринат МВР, смята зам.-председателят на АБВ Румен Петков, който също оглавяваше силовото ведомство преди години.

Още по темата

Въпреки това според него Бъчварова не е била бламирана при провала на предложените от нея промени в Закона за МВР от ресорната парламентарна комисия, но текстовете не са били коментирани с политическите сили в Народното събрание.

"Депутатите от АБВ гласуваха с "въздържал се", но Светослав Белемезов предупреди Бъчварова 10 дни преди комисията,че няма да подкрепим закона, а тя не дойде да говори с нас", уточни Румен Петков. 

Внесените от правителството промени в закона, голяма част от които преразглеждат условията за работа и социалните придобивки на служителите на МВР, се препънаха в ресорната комисия в парламента, след като само представителите на ГЕРБ ги подкрепиха, БСП се обяви против, а всички останали партии гласуваха "въздържал се". Самата Бъчварова обаче беше песимист, че поисканата от нея промяна в министерството ще успее да събере подкрепа в парламента, след като е била отхвърлена от водещата комисия.

По думите на Петков не бива проектозаконът да влиза "на инат" в пленарната зала. Според него това няма да е тест за депутатите от ГЕРБ, както твърди премиерът Бойко Борисов, който зае страната на Бъчварова, а ще е "тест как да сринем МВР".

"В последните 6-7 години, ние само режем, а трябва да се има предвид, че тези служители са винаги на разположение. Една част от тях трябва да минат по Закона за държавния служител, но да го правим - този е цивилен, този не е, това не е много редно", коментира той пред bTV.

Петков посочи, че в системата на силовото ведомство има сериозно напрежение, което се изразява в "едни много солидни и аргументирани позиции на синдикатите в МВР, много солидна и аргументирана позиция на Академията на МВР, след която, за съжаление, последваха уволнения".

По отношение на охраната на границата, бившият вътрешен министър призна, че намира за необяснима невъзможността за 3 години да бъде изградена една ограда.

"Отговорът, че е пресечен теренът не е удовлетворителен. Ами 50-те години как е правена? Да не е било на "Ура" ?!", попита той.

Според него не е адекватно решение да разчитаме, че на всеки 100 метра ще има граничен полицай, но и действията на доброволческите отряди са противозаконни.

"Друг е въпросът, че ЕС няма единна политика по отношение на тези хора, които са нарушители, защото мигрантите минават през границата там, където е забранено да се прави и ако ние се държим като комитет по посрещането, няма да стане работата", отсече Румен Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase