Снимка: Булфото, архив

Президентът Росен Плевнелиев обнародва промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които се въвеждат в законодателството ни новите завишени изисквания на европейската директива за производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия.

Още по темата
Той обаче обръща внинание, че на световния пазар се предлагат растителни изделия за пушене, които не съдържат наркотични вещества, но също са вредни за здравето. При пушенето им се отделят подобни или същите вредни емисии от катрани, въглероден оксид, пепел и други токсични вещества, които се отделят и при горенето на тютюна. Обществото трябва да е наясно с тези последици.

Липсата в българското законодателство за забрана за продажбата на тези изделия на територията на детски ясли, градини, училища, на лица под 18 години, както и на изисквания за предупреждение върху опаковките им, че увреждат здравето, каквито има за тютюневите изделия, създава предпоставки за безконтролното им разпространяване на пазара. Това неминуемо ще има вредни последици за здравето на хората, особено за подрастващите, посочва президентът, цитиран от пресцентъра му.

Държавният глава призовава депутатите да създадат законови механизми в съответствие с нея, които в максимална степен да предотвратят риска за здравето и най-вече за здравето на децата по отношение на всички изделия за пушене.

Президентът очаква това да стане чрез провеждане на широк обществен дебат, за да не остане и най-малкото съмнение, че тези изделия могат да съдържат наркотични вещества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase