Снимка: bgonair.bg

"Търговските отношения между България и Полша са изцяло в духа на международното право и те не могат да бъдат атакувани. Никой не е прекъснал отношения с руската страна. Ако е необходимо и руската страна да участва в търговете за доставка на техниката за въоръжените сили на България и ако има най-изгодните условия, са възможни и такива доставки. Ние спазваме това, което беше решено от НАТО в Уелс, а именно да се прекрати зависимостта на въоръжените сили на алианса от трети страни извън НАТО". Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ген. Атанас Запрянов, съветник на министъра на отбраната Николай Ненчев, относно стратегията на ведомството за модернизация на българската армия.

Още по темата

Запрянов обясни, че през последните 25 години България не е обновявала бойните системи на армията - пехотата, авиацията и бойните кораби на флота не са били обект на модернизация.

Това обаче сега щяло да се промени, тъй като съгласно новите регламенти на НАТО страните, членуващи в алианса, следва стъпка по стъпка да увеличават разходите за военните си нужди:

"Европа беше обхваната в последното десетилетие от успокояващ пацифизъм, че въоръжените сили загубват своето значение и европейските нации намаляваха военните си бюджети. Основният двигател на НАТО с принос във въоръжените сили бяха САЩ. Днес САЩ осигуряват 72% от бюджета от въоръжените сили на НАТО", пресметна той.

Целта е до 2024 г. страната ни да достигне военен разход в размер от 2% от БВП. По думите на ген. Запрянов тази година България вече отчита едно увеличение от 200 млн. лева в сравнение от миналата година.

Модернизацията на армията ще минава и през Народното събрание, посочи той. Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, всички доставки на въоръжение и техника над 100 млн. лева се утвърждават от парламента, а от 50 до 100 млн. лева - от Министерския съвет.

Запрянов посочи, че на първи етап Министерският съвет е приел план за инвестиционен разход за нов тип самолет, за нов целеви модулен патрулен кораб и инвестиционни разходи за ремонт и поддръжка на МиГ-29. Два от тези проекти - за корабите и за многоцелевия самолет, са много над 100 млн лева. Корабите са в порядъка на 800 млн. лева. А самолетите са на стойност над милиард лева.

"На първа стъпка Народното събрание трябва да одобри този разход и след това Министерството на отбраната може да стартира процедури за придобиване и преговори за избор на самолет. След като завършат процедурите за законите за обществените поръчки и станат ясни критериите, по които се избират самолетите или корабите, парламентът отново ще трябва да се произнесе", обясни Запрянов.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase