Снимка: bgonair.bg

Депутатът от левицата и говорител на БСП Атанас Мерджанов увери, че Столетницата има основания да поиска още един вот на недоверие към ГЕРБ заради здравеопазването.

"Ние всяка седмица бихме искали вот на недоверие, защото този тип политика и правителство са пагубни за България. Те обричат на социален геноцид болшинството български граждани. Ние сме 38 народни представители, 48 подписа са необходими за вот на недоверие, следователно трябва да търсим съгласието и доводите на останалите парламентарно представени групи", каза той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Мерджанов настоя за въвеждането на лесен достъп до телефон 112 за хора в неравностойно положение, защото по думите му администрацията гледа по една или друга причина да отложи гледането на този въпрос.

Пред националната телевизия той коментира подготвяния от левицата законопроект, който предвижда да се осигури достъп до националната система на граждани със слухови или говорни увреждания.

Предложението обаче все още не е прието от народните представители поради липсата на бюджет, обясни Мерджанов. По думите му, за да бъде актуализиран по този начин единният европейски номер 112, са необходими не повече от 150 000 лв.

"Дискиминационно е това отношение в държавата и няма никакво основание МВР, министерството на здравеопазването, служителите на 112 да протакат", коментира той.

"Тук не са необходими кой знае колко средства, но сме свидетели на пореден безчувствен акт, на ГЕРБ им се досвидяха 20 млн. за помощите на деца и сега отново - за някакви си 150 хил. лева", пресметна той.

По думите на Мерджанов от Столетницата са съгласни пробният период на актуализираната система да продължи не 6 месеца, а година, както предлагат от МВР. В рамките на този срок трябва да бъде направено всичко необходимо, за да се намерят техническите възможности за решаването на въпроса.

"Имаше известни трудности, които се обясняваха с техническите невъзможности на мобилните оператори, но до този момент налице е едно сравнително позитивно становище от МВР", посочи още той.

Преди три дни Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че разглеждането в пленарната зала на промените в закона за телефон 112 е само отложено и тепърва предстои гласуването.

Според Мерджанов "това е реакция на гузната съвест, тъй като самият факт, че г-жа Дариткова дава обяснения и уверения, че законопроектът ще бъде приет, означава, че точно тя и нейната комисия са имали някакви съображения за натовареността на служителите на спешната медицинска помощ", коментира депутатът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase