Снимка: архив, Булфото
fallback

Армията на САЩ ще започне да използва активно военната авиобаза "Безмер" от тази неделя. Разширената писта и новият карго терминал ще бъдат открити официално от министър Николай Ненчев и началника на отбраната ген. Константин Попов, съобщиха от Министерството на отбраната.

Над 60 млн. лв. бяха дадени за модернизацията на летището. Средствата дойдоха по линия на НАТО. Правителството отпусна около 7 млн. лв. за отчуждаване на земи, които се намираха в близост до пистата.

От неделя американските ВВС ще могат да използват пистата, на която могат да кацат и най-големите американски военнотранспортни самолети С-5М Super Galaxy.

Такъв самолет кацна в понеделник на пистата в авиобаза "Граф Игнатиево", за да прибере техниката на американската армия, която участва в съвместното българо-американско учение "Тракийски гръм 2016".

В учението американците участваха с щурмовици А-10 Thunderbolt II, а от българска - Су-25, МиГ-29, Ми-17 и Cougar. В сряда за първи път във военната ни авиобаза, която се намира до Пловдив, се наложи да кацне цивилен "Боинг 747". Той прибра американските военни. Тези полети вече ще се извършват на авиобаза "Безмер", тъй като тя е много по-близко до полигон "Ново село". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

168

Анонимен

преди 8 години

От края на Студената война досега Вашингтон търси непрекъснато нови и нови оправдания за разширяване на своята глобална мрежа от бази от хуманитарна интервенция до разоръжаване на Ирак. Някогашните 4 мисии на тази мрежа днес са заменени с пет нови:1. Поддържане на американското военно надмощие над останалия свят;2. Изпълнение на полицейски функции, за да не допуснат някоя част от империята да се измъкне от юздата;3. Подслушване на комуникаците между гражданите на държавите както съюзническите, така и противниковите;4. Контрол над петролните залежи и съоръжения за добив на петро

167

НАБЛЮДАТЕЛ

преди 8 години

До До освобождението ТУРСКИТЕ ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ ЛИ ИМАШ ПРЕДВИД ТА ТЕ СЕ БИХА И ЗаГУБИХА,СПЕЧЕЛИ БЪЛГАРИЯ НЕЩАСНИКО.АКО НЕЗНАЕШ И ТОВА ИМАШ УМСТВЕНА ДЕМЕНЦИЯ.

166

bratya

преди 8 години

Taz godina turizam.dogodina mashinostroene.da jivee bkp.stanishev .siderov i dogan.sava.da jivee demokraciyata v kuba.domati za rusiya .ryskini za antaliya.dvigateli za mig.i prezident ot abv.e kakva krasota.mila rodino ti si zemen ray....

fallback