Снимка: Булфото, архив

Стотици хиляди левове е отделило социалното министерство за купуване на десет луксозни автомобила. Изискванията за возилата са високи, а на тях отговарят само два модела коли на един производител, показва разследване на Нова телевизия.

Колите са стрували на министерството 720 000 лева с ДДС. С тях обаче няма да се вози министър Ивайло Калфин, а служителите на ведомството.

Новите возила трябва да заменят онези, които министерството е закупило през 2009-а година. Оказа се, че на зададените критерии отговарят няколко марки, но само два модела отговарят на цената.

"Доставчиците, ако искат да са наш доставчик, нека да се съобразят цената, която ние можем да платим от бюджета", коментира пред телевизията Момчил Масларов от социалното министерство.

Оказва се, че доставчиците са различни, но производителят на двата модела е един и същ. А определените автомобили отговарят на изискванията, защото имат определени екстри, които са описани в поръчката.

Освен че описват определени модели, конкретните параметри говорят и за доста високи изисквания. Моделът задължително трябва да е седан, а мощноста - около 190 конски сили.
 
И още изисквания – колата да е автоматик с 6-степенна скоростна кутия, а цветът трябва да е черен металик.

Соркът за подаване на заявленията изтича в началото на април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase