Снимка: Bulgaria On Air

Бунтът на ПГ на ГЕРБ вчера е пореден знак към ДСБ, че когато изберат път трябва да вървят по него. Това коментира вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Tой коментира изказването на премиера Борисов от вчера, че докато капитанът е в Брюксел, корабът му се бунтува.

"Не мисля, че има някакъв бунт срещу капитана. Бунтът не е срещу капитана на кораба, а срещу други хора”, отбеляза Калфин. Излизането на Радан Кънев и ДСБ от управлението промени доста неща, посочи вицепремиерът.

Още по темата
"В самата парламентарна група на РБ се разделиха гласовете. Това състояние действително не е нормално, което е в момента. Не можеш да си в опозиция и да си в група, която участва в управлението. Мисля, че против това е по-скоро бунтът. Аз не очаквам да има някакви такива кризисни ситуации в правителството след него, но е пореден знак към ДСБ, че когато изберат път трябва да вървят по него", уточни позицията си социалният министър.

Вчера ПГ на ГЕРБ цитира списък с назначенията във властта, дело на Радан Кънев. По думите на министър Калфин обаче този списък не е пълен с кадрите на ДСБ, които са във властта.

"Там са извадени няколко. Гледам, че повече интересът им е към МВнР. Най-много хора са подредени там. Това не е представителен списък и аз не бих го гледал като списък за уволнение или за смяна на хора. Това действително е политически сигнал", заяви той.

"Когато си говориш с една парламентарна група, очакваш ангажимент от нея. Няма как да не знаеш колко души ще влязат от нея, как ще гласуват, кой какво ще направи. Това създава реални проблеми за работата в Парламента", добави министърът.

Абсолютно всичко, което се говори и по отношение на подкрепа, и на кандидатура в момента са спекулации. Така Ивайло Калфин коментира въпросът за евентуалната му кандидатура за президент, която освен от АБВ може да бъде подкрепана и от други политически сили.

"Ние разбира се говорим и с други формации, които са по-малко. Президентът Георги Първанов има инициатива преди да се появят евентуалните кандидати за поста, да се изясни какъв президент ни трябва. Втората дискусия, която ще направим, ще бъде във Велико Търново в неделя на тема "Сигурност: Вътрешна и външна". Това са два от основните приоритети, особено в сегашната ситуация на следващия президент", посочи той.

"България не трябва да бъде фактор, който да натрупва повече напрежение в региона, а напротив - да бъде фактор, който да търси събирането и съвместни инициативи. Това нещо трябва да се промени във външната ни политика", смята министър Калфин.

По думите на Калфин бежанският натиск може да се засили особено след затварянето на така наречения балкански път.

Имаме планове какво би се случило, ако има масирано навлизане на бежанци, съобщи социалният министър. Според него България има капацитет за приемане на бежанци, но не се ангажира с конкретна цифра.

"Първо границата не може да бъде свободна. Това е външна граница и тя трябва да се пази. Второ - да, като европейци трябва да проявим солидарност, но тя не трябва да минава през черната индустрия на трафикантите, а хората, които имат нужда трябва да се взимат от лагерите в Сирия. Трябва да види Европа кои са най-застрашените страни. В момента сме в кризисна ситуация. В България например идват предимно афганистанци. Не, че там е спокойно, но и в Либия не е", отбеляза той.
 

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase