Снимка: БСП

Данъчната политика на управляващите е провал, а антисоциалната политика, на която бяха подложени българите в годините на прехода и която взе връх в последните години, доведе до сериозни проблеми в демографското развитие на България. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред членовете на Националния съвет на партията на заседание в партийната централа.

Левицата предлага алтернатива, която залага на справедливостта и солидарността при разпределението на данъчната тежест и конкретни мерки за преодоляване на демографската криза, която се превръща в катастрофа, стана ясно от думите на лидера на социалистите.

"Въпреки обещанията си да не го правят, управляващите системно водят политика на увеличаване на данъците – първо вдигнаха с 10% данъците на работещите бедни, после измислиха данък "вредни храни" и данък "уикенд", увеличиха и цената на винетките с 50%. Премиерът призова общините да вдигнат местните данъци и такси и много от десните общини го правят. Продължаването на тази политика е провал. В "Левите стандарти" обещахме да не правим това в общините с наши кметове”, заяви Миков.

"На тази политиката ние имаме ясна алтернатива – нов, по-справедлив модел на данъчно облагане, който не изключва увеличението на някои данъци за лицата, чиито доходи позволяват те да поемат по-голяма част от тежестта за издръжката на държавата", обясни председателят на БСП.

Той отбеляза, че в кризата въведеният преди 8 години плосък данък се е изродил от средство за стимулиране на икономическия растеж във фактор, който засилва неравенствата и бедността.

Миков разкри, че следващата седмица левицата ще внесе отново Законопроект за прогресивното и семейното подоходно облагане. Социалистите са убедени, че прогресивното облагане ще насърчи раждаемостта, ще допринесе за ограничаване на бедността и намаляване на неравенствата, но и за съживяване на потреблението.
 
Михаил Миков припомни предложенията на БСП за въвеждане на намалена ставка на ДДС за бебешките храни и стоки, както и за някои социални дейности.

"Това е средство за осигуряване на минимално ниво на сигурност за бедните в отглеждането на техните деца и за стимулиране на раждаемостта. Обмисляме и предложение за намаление на ДДС за лекарствата с цел по-достъпно лечение за стотици хиляди хора, също стъпка в борбата с демографската катастрофа", подчерта лидерът на БСП.
 
Миков припомни, че левите предупреждават за демографската катастрофа, а десните не правят нищо.

От началото на тази година са родени 1 500 деца по-малко в сравнение със същия период на миналата, отбеляза в словото си председателят на БСП. В подкрепа на думите си той изтъкна факти от доклада на ЕК за България от февруари, в който се посочва, че България има един от най-големите спадове на население в света – от почти 9 млн. до малко над 7 млн. в рамките на едно поколение. Очаква се населението да намалее с още 2,3 млн. души до 2080 г., при двойно увеличение на дела на хората на възраст над 64 години. 
 
"По наше предложение НС задължи правителството да внесе краткосрочни и средносрочни мерки за справяне с демографската криза. Срокът – 30 ноември 2015 г. изтече, без управляващите да изпълнят ангажимента си. Миналата седмица на консултации при президента поискахме и беше прието следващият КСНС да заседава по въпросите на демографската катастрофа”, заяви Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase