Снимка: Facebook

В България се води битка за надмощие между Бойко Борисов и Цветан Цветанов, която е основна за политическия ни живот. Това е заявил Радан Кънев пред българи в Австрия, съобщи "24 часа". Лидерът на ДСБ е осъществил неформалната среща там, докато бил на конференцията “Среща на върха по въпросите на демокрацията в Централна и Източна Европа”, организирана от Международния републикански институт съвместно с политическата академия на Австрийската народна партия.

Крайната цел на битката обаче не била очертана от Кънев. Според него над 80 депутати в парламента наблюдавали "как Цветанов щял да си мръдне веждата", за да гласуват правилно. Освен това бившият вътрешен министър имал пълен контрол над партийните структури по места.

Стряскаща била неговата прогноза, че у нас е възможно убийство на висши политици или на прокурори, защото България напомняла днес на Италия през 80-те години, когато мафията се разправила с премиери, министри, сенатори, държавни обвинители.

Според него целта на партиите е да превземат администрацията на държавата и раздаването на постове. Лидерът на ДСБ обаче не е коментирал нито реформаторите, нито назначенията, които бяха направени в последната една година.

Единствените ласкави оценки за политици били направени по адрес на президента Росен Плевнелиев, който имал перфектен международен имидж, и за вицепремиера Румяна Бъчварова, която показвала европейско поведение.

Имало и въпрос защо не подкрепя тв водещия Слави Трифонов в неговата акция за референдум.

"Аз ходя често в предаването, Трифонов след президентските избори ще направи партия и е възможно да работим заедно", заявил Кънев.

Той изключва обаче партньорство с партията на Местан, тъй информацията му била, че Турция инвестира в този политически проект.

Радан Кънев определил кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН като нямаща никакви шансове. Номинирането ѝ било "вътрешнополитическа" игра.

Лидерът на ДСБ очертал и географията на своя електорат зад граница. Той смятал, че неговите привърженици са в Европа, а не в Америка и Канада.

Затова и щял да настоява в следващите избори да има 32-и избирателен район за българите в Европа и 33-и - за останалите по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase