Снимка: БТА

ДСБ остава в Реформаторския блок (РБ), за да го реформира и да гарантира запазването на ценностите, с които е създаден. Това стана ясно от речта на лидера на ДСБ Радан Кънев на Национално събрание на ДСБ в София с участието на над 700 членове на партията, където решение за бъдещето на партията в РБ беше една от точките в дневния ред. Той посочи, че неговата партия е била „разкрачена“ 13 месеца, докато е била във властта, но в момента са се върнали обратно на два крака върху предизборната програма на РБ.

За политическите си грешки Кънев заяви: "Няма да поискам мандат да напусна и разруша Блока, а да го върна, където е мястото му - при избирателите и целите." По думите му, който днес твърди, че Блокът е успешен проект, лъже себе си и тези, които са му дали политическото си доверие.

Още по темата

"РБ за една година не постигна целите си, не защити програмата си и не отговори на очакванията на избирателите," бе заключението на Кънев.

Кънев оттегли подкрепата си за правителството на Бойо Борисов, което бе създадено с негово участие, след оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов заради провала на ключова част от пакета реформи в правосъдието. Кънев бе последван от другите депутати на ДСБ в парламента, но те всички останаха в парламентарната група на РБ.

 "Ако доверието ви в мен е съхранено, много пъти ще видите да правя компромиси и да преговарям, но няма да отстъпя от целите," заяви Кънев и поиска прошка от делегатите на събранието заради политическите си грешки.

Демокрацията се нуждае от истинска опозиция и от истинска власт, добави той. "Ако искаме освен истинска опозиция да има и власт, имаме нужда да посочваме пътя напред, да даваме алтернатива," каза Кънев и призова съпартийците си да се готвят за властта.

Според него ГЕРБ не са пожелали да имат разумен партньор вдясно. "Това означава, че те ще получат разумна алтернатива от дясно, но тя трябва да обединява, а не да руши," каза Кънев.

След гласуване и прегласуване делегатите на Четиринайсетото Национално събрание на ДСБ приеха новия партиен устав. В крайна сметка документът беше одобрен с 558 гласа "за", 109 - "против" , 37 се въздържаха.

Председателят на партията Радан Кънев посочи, че уставът може да се приеме или не, но ДСБ ще продължи да работи. Лош знак обаче било тези, които настояват за промяна, да не са готови да обсъждат и гласуват философията на собствената си промяна.

В предложената от него резолюция на Събранието се казва, че ДСБ остава в РБ, но в същото време и потвърждава излизането си в опозиция. Дава се мандат на председателя и ръководството за сътрудничество с граждански организации за изграждане на широк политически съюз като алтернатива на сегашното управление.

Има много аргументи да се напусне лесно Обединението, не отрече Кънев. Но, подчерта той, тук става дума не за РБ като петима партийни лидери, а за 300 хиляди избиратели, от които минимум 150 хиляди са гласували, защото са повярвали в коалиция с политическо бъдеще . Тъмносиният лидер наблегна, че няма никаква опасност ДСБ да остане в такъв РБ, какъвто той е в момента. Искам Блокът да се произнесе като единна политическа сила, подчерта той, цитиран от БТА. И помоли за последно усилие.

В дискусията "за" и "против" оставането на партията в РБ съюзът бе наречен "бардак", а представител на бургаската структура дори се зарече да напусне тъмносините редици, ако ДСБ продължи да е в Блока. Областната софийска организация даде мандат на Радан Кънев да излезе от алианса и да поканят БЗНС и партията на Корман Исмаилов - НПСД, да се присъединят към нов десен проект. "За" напускане на РБ се обяви и варненската организация на ДСБ.

Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че основният проблем у нас е корупцията. Страната се управлява от хора, които, по думите му, страшно обичат европейските пари, но мразят европейските правила. Решението било в създаването на широк антикорупционен блок от хора, готови да застанат с открито чело срещу олигарсите. ДСБ трябва да бъде моторът за създаването на този антикорупционен блок, категоричен е Атанасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase