Снимка: архив, Булфото
Необходима е цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Но, не къмпингуването променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Това съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Държавният глава Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд.
 
Президентът приветства промените в Закона с обявяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал за морски плажове за природосъобразен туризъм.
Още по темата
"Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна. Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата", се казва в съобщението.
 
Президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това.
 
Според Плевнелиев, проблемите няма да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лева за паркиране и къмпингуване. 
 
Междувременно стана ясно, че в Министерството на туризма се обсъжда още една промяна. Според нея всеки, който сложи палатка в страната, извън категоризиран къмпинг, ще бъде глобен с 200 лева. Същото очаква и собствениците на каравани и кемпери, ако се настанят на диво място в природата.
 
Промените в Закона за туризма са качени на сайта на Министерство на туризма. В две алинеи се казва, че ако при
 къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.
 
Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 15 март, след което ще бъдат внесени в паралмента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase