Снимка: Reuters, архив
fallback

България да признае румънските роми на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет.

Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за тристранно сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, предаде "Фокус".

В него Маковей изразява загрижеността си по отношение на невъзможността за българските граждани, които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

"Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право", се посочва в позицията й.

"Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси", написа още Маковей.

По думите й усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език са били възпрепятствани от Министерството на образованието на България.

Според нея пред ромите от румънски произход съществуват трудности да заявят, че са румънци. Тя призова България да приеме бюджет и подробен план за действие, както и списък с конкретни мерки за запазване на езика на румънците.

Маковей поиска и да се позволи да се водят занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

"Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език", настоява Моника Маковей.

Отговорът от българска страна не закъсня, макар и не от лицата, към които бе адресирано скандалното писмо.

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира темата в профила си във Facebook: "Поредната измислена драма. Явно някой много, ама много здраво е заблудил колегата по отношение на националните въпроси. В България румънци няма, има шепа власи, наричани още "армъни", които не са румънци и говорят език подобен на румънския, но не същия. Ама не са и цигани също.

По същата логика ние можем да претендираме за български малцинства, основани на подобен на нашия език от Висла до Владивосток. За обучение на "румънски" на цигани-български граждани не може да става и дума.

По отношение на езика в църквите, в българските църкви се служи на български език, право защитено от св. Кирил и потвърдено след българския Великден от 1860 година в Цариград.

И смятам, че е редно да поговорим първо, къде в Румъния има богослужение на български език, като основанията за това са несравнимо по-големи.

А ако някой смята, че в България има румънски граждани, освен посланика, семейството му и служителите там, просто трябва да попрочете повече книжки. Исторически. Та така. Разясних й ги вече тези въпроси на колегата, за да няма повече недоразумения", заключава Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Анонимен

преди 2 години

Някой си Кви Румънците преди 300 години е имало само българи

116

Анонимен

преди 8 години

Бълагария да признае всички ромънци за роми- веднага!Настоявам!

115

Том

преди 8 години

Взимай ги всичките *** г***дино! Не ни обяснявай за "правата" им, че ни е прекипяло от fuckin liberalism!

fallback