Снимка: Bulgaria On Air

Не е правилно е ЕС да отива на търговия с Турция по бежанските въпроси в разрез със своите принципи, заяви преди срещата ЕС - Турция бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Не можем ние да търгуваме приемане на Турция в ЕС срещу желанието на Анкара да спре бежанците, тогава когато Ердоган е изкарал танковете против собствения си народ и е ограничил максимално свободата на печата, отменил е редица демократични права и свободи, без които не можеш да членуваш в ЕС, а и в НАТО", коментира още Ноев.

Именно затова според бившия военен министър ЕС не просто трябва да се пазари с Анкара какви пари да даде за издържането на мигрантите в Турция, а трябва да постави условия на Турция за членството й.

По думите му на първо място Ердоган трябва да спре избиването на собствения си народ. Другите неща според Ноев са Анкара да възстанови демократичните права и свободи на турските граждани, включително свободата на медиите и да прекрати своята намеса в сирийския конфликт.

"Без тези три неща Турция не може да има място в ЕС. България трябва и има моралното право да настоява за това, защото в Турция живеят няколкостотин хиляди български граждани". заключи Ноев.


"ЕС говори за опазване на външните граници, но не говори за външната граница на България. Премиерът Борисов трябва ясно да постави в Брюксел въпроса за помощта и съдействието, които Европа трябва да окаже на България за  опазването на външната граница на ЕС. Това не е просто българо-турската граница и не може да се очаква от България сама да носи тази отговорност. Трябва да искаме техническо съдействие, материални средства, а разбира се и хора, ако не ни достигат“, коментира още Ноев по повод предстоящата в понеделник среща на върха между ЕС и Турция.

"Лидерите на ЕС трябва да признаят, че България се нуждае от съдействие за укрепване на външните граници на Общността. Това е принципен въпрос и България не трябва да отстъпва“, допълни бившия военен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase