Снимка: архив Булфото

Мнозинството в парламента бламира "Атака" като отложи проекта за решение на националистите за осъждане на геноцида над българите по време на Османската империя (1396-1913). Това беше първата точка в днешното заседание на парламента.

Според правилника на парламента всяка първа сряда от месеца се разглеждат точки, предложени от опозицията. Днес беше ред на "Атака" и националистите, в навечерието на Националния празник 3 март, за шести път поискаха парламентът да осъди геноцида над българите.

Тъкмо обаче лидерът на националистите Волен Сидеров мотивира проекторешението, когато Кънчо Филипов от БДЦ, поиска то да не бъде обсъждано днес в пленарната зала, а първо да мине през външна комисия.

Повечето депутатите се съгласиха с него, въпреки острите възражения на депутатите от "Атака", а и на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Воеводата напомни, че не само той, но и други, вече 25 години повдигат този въпрос, но темата се "замита под килима".

"Не може да продължаваме да отлагаме, няма как да затворим тази тема, докато не я изговорим", отсече той.

Според Каракачанов заради това някой да не ни се разсърди в Анкара, се отричаме от фактите в нашата история.

"До кога ще се извиняваме ние за Възродителен процес, при който има седем жертви и едни малоумници в едно предишно Народно събрание прокараха декларация, че било етническо прочистване, а в същото време се срамуваме или се страхуваме да кажем, че България 500 години е била застопорена и унищожена, целият тогавашен елит или е избит или е изселен, продавани са хора на пазарите като животи", възмути се той.

"Атака" иска Народното събрание да осъди геноцида на българите в Османската империя във всеки парламент от 2005 г. насам, но проекторешението или бива отхвърлено, или въобще не се стига до гласуване, както се случи и днес.

Националистите настояват 17 май, денят на Баташкото клане, да стане ден за почит към убитите българи през петте века на османското владичество, както и парламентът да възложи на правителство да издигне монумент на жертвите на подходящо място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase