Снимка: Архив Булфото
fallback

Полицията срещу престъпността

Заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев обяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че масираните полицейски проверки, тръгнали последните дни из страната, са насочени към успокояване на обществото, че едни отминали мутренски времена се завръщат.

"Те са насочени към това да покажем на хората, че можем да осигурим сигурността им", категоричен бе той.

"Прояви на такива дребни хулигани в различните населени места у нас създават чувство на безнаказаност и именно към такава категория ще бъдат насочени усилията на полицията, имаме подкрепата на прокуратурата, както и на ДАНС", отчете той.

Зам.-министърът се зарече, че ще има нулева толерантност към такава категория лица. Обеща още и че тези проверки няма да се правят два или три дни, а ще са постоянни.

Реформата в МВР

Цвятко Георгиев обясни, че реформата в МВР далеч не е толкова крайна, колкото бе в края на миналата година, която изкара по улиците на страната хиляди униформени служители на протест.

"С промените не се предвижда орязване на каквито и да било доходи на служителите, а намаляване на обезщетенията при пенсиониране за новопостъпващите в системата на МВР. Намаляване на размера на отпуската от 30 на 25 дни, защото този отпуск остава неизползваем сега. В края, когато напускат, тази разлика се изплаща. Миналата година например са изплатени повече от 6 млн. лева неизползвани отпуски“, пресметна той.

"На практика се получава заплащане на едно и също нещо два пъти", настоя той.

По думите му отпускът на униформените е доста голям, той не е само 25 дни, защото те получават и допълнителни дни за прослужено време.

"Той е напълно достатъчен за почивка и възстановяване", категоричен бе зам.-министърът.

Георгиев попита и от ефира: "Дали е по-добре да има една модерна, добре платена и обучена полиция, която да може да осигурява сигурността, или да търсим голям брой полицаи, които да ги пратим навсякъде в страната".

Според него всеки протест в системата води до напрежение и не се приема еднозначно или пък като нещо положително.

"Служителите и синдикатите трябва да преценят реакцията си към социалния пакет, чието орязване не е драстично и радикално. Не съм сигурен, че протестът, по начина, по който го обявиха, ще доведе до желания от тях ефект", настоя Цвятко Георгиев.

Полиция и военни на браздата срещу мигрантите

Заместник-министърат на МВР коментира и горещата мигрантска тема, разгоряла се на границата между Македония и Гърция, застрашаваща и цяла Европа.

По думите му българската държава в момента се е съсредоточила да осигурява българските граници, "знаете, че се строи ограда", припомни той и настоя, че мерките, които са предприети, включително и с включването на военни на браздата, са напълно адекватни.

Георгиев отбеляза, че има план за разположение на униформените – полицаи и военни по границата.

"Те ще участват заедно, в патрули. С този допълнителен ресурс от армията ще подобрим съществено усещането, че ще гарантираме сигурността на българите", заключи Цвятко Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

Те сринаха армията, полицията, икономиката, справедливостта, културата, спорта, олигархизираха всичко и дадоха България на кредит на олигарсите. Какво повече ни трябва за да се отърве отечеството ни от тая хунта. От калинки.

18

Анонимен

преди 8 години

Георгиев като си завършил Академията що я съсипваш, щото си неблагодарник, нали?

17

Анонимен

преди 8 години

Колко години си спасявате скапания политически имидж като организирате плюене и скапване на полицията, балона на медийните ви шашми и статистическите ви пируети свършва. Оставка и си вървете с реформата като с камък на шията на политическото дъно от което изпълзяхте и загнусихте живота в отечеството ни.

fallback