Снимка: Булфото, архив
fallback

Според военния министър Николай Ненчев не е добра идеята да се върне задължителната казарма за българите, която беше отменена на 1 януари 2008 г.

Oще по темата

"Това ще нанесе много щети. Ще доведе и до всяване на разцепление в нацията, дори и до политическо разцепление. Имаме 2,5 милиона българи в чужбина. Много от тях имат деца, които са с двойно гражданство. Какво правим с тях? Трябва да ги задължаваме да се връщат да отбиват задължителна военна служба, а ако те не се върнат, при първото им стъпване на летището, да ги задържаме, за да влязат в казарма. Сами разбирате до какво би довело това. Не бива да плашим хората", заяви министър Ненчев пред Нова телевизия.

"Аз съм "за" запазване на професионалната армия. Анализите показват, че това е най-доброто решение и не може да ес замени с каквото и да е. Отделно - българската професионална армия върши работата си на ниво", каза още Николай Ненчев.

Въпреки това той призна, че темата за връщането на задължителната казарма се дискутира и самият той е поискал експертиза, за да се ориентира по-ясно.

Според него това трябва да е изключително сериозна дискусия, която, на първо място, касае промени в Конституцията.

"На второ място трябва да се прецени дали ще се запази все пак професионалната армия, с която разполагаме“, добави той.
 
"Трябва да преценим колко време ще бъде – 3 месеца, 6 месеца, 1 година. Имаме ли пари за това, има ли необходимост от това. И какво правим с българите в чужбина”, коментира министър Ненчев.

По разчети на депутата от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов 6-месечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година.

Изчисленията му се базират на факта, че всяка година 25 хил. младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани, за които Каракачанов има други идеи, или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 хил. годни за служба.

Ако се приеме, че са нужни 1000 лв. на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година, обяви той пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

277

gost

преди 7 години

Правилно професионална армия а не пияници щото такова ни командва ако минат из гуровото ловеч виненките се гонят до гозница е това профисионализъм ли е

276

Аrmeec

преди 8 години

пп: Спокойно, обаче няма как да я върнат. То няма пари за "професионалната" ни армия, момчетата събират от заплатите си за да поддържат 50 годишната техника, да не говорим да се плаща за наборна войска. Всичко е един цирк за пред обществото, а Ненчев разбира от отбрана колкото баба Пена на село от космонафтика.

275

Armeec

преди 8 години

До анти казарма. Toчно заради начина по който мислиш ти трябва военно обучение! Работата няма да избяга, но именно всички трудности които съпътстват казармата те правят повече човек, по-малко егоист и в крайна сметка разбираш кой си и за какво се бориш в този живот!!!

fallback