Снимка: БТА, архив
fallback

Военният министър Николай Ненчев обяви, че армията е готова да окаже пълно съдействие на МВР в опазването на границата.

"Готови сме във всеки един момент да защитим териториалната цялост и да окажем пълно съдействие на МВР и "Гранична полиция“ по охраната на държавната граница", каза той пред журналисти в Благоевград.

Oще по темата

Министърът и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посетиха военно формирование 26 400 в града, където се срещнаха с личния състав и командира на военното формирование подполковник Иван Иванов.

На срещите присъстваха и заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов и Борис Станимиров, заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика.

Посещението е във връзка с промените, които Народното събрание прие на второ четене днес и които предвиждат Българската армия да се включи в охраната на държавната граница. На този етап в дейностите ще участват военнослужещи от военните формирования в Благоевград, Смолян и Белене.

"Водещи в опазването на държавната граница остават МВР и "Гранична полиция", каза министърът в отговор на въпрос на журналисти.

"Когато от нас бъде поискано, ще откликнем с необходимите ресурси, техника и личен състав, за да подкрепим усилията на МВР. Имам готовност да подпиша заповед, с която да възложа ангажимента на началника на отбраната, командира на Съвместното командване на силите, службите "Военна полиция", "Военна информация", Военновъздушните сили или Военномедицинска академия - да предприемат всички действия, които е необходимо, когато се нарушават законите, които регламентират охраната на българската граница", заяви Ненчев.

Предстои в Министерския съвет да бъде представен финансов разчет за осигуряване на дейностите по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

EDIN MNOGO GLUPAV MINISTAR.

14

матросчо

преди 8 години

Съветниците около вас разрушиха армията, а вие чакате да създават - беседвайте само с професионалисти, това първо и второ - 50% от граничната охрана се изпълнява от жителите на приграничните села, те също ще ви помогнат, но е необходимо да ги мотивирате. И все пак в мен има едно съмнение - опасявам се, че липсата на подготовка ще накара войниците масово да напуснат армията - помислете и за това, то не е маловажно.

13

анонимен

преди 8 години

До матросчо ОТКЬДЕ У НЕГО ТОЛКОВА АКЬЛ

fallback