Снимка: Правителствена пресслужба

Военни от Българската армия ще участват в охрана на държавната граница. Това реши окончателно парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за отбраната. 

Още по темата
Депутатите гласуваха промените единодушно и без изказване. В кулоарите на парламента обаче стана ясно, че има много въпросителни около изпращането на военни на границата. 

Една от тях е дали те ще бъдат с оръжие. Това предстои тепърва да реши правителството. Преди дни обаче шефът на Сухопътни войски ген.-майор Андрей Боцев обяви, че военните ще охраняват границите ни без оръжие. 

Депутати и експерти обаче са против. "Войник не бива да ходи никъда без оръжието си", каза шефът на комисията по отбрана в парламента и бивш шеф на ГЩ Михо Михов. 

Според бившия военен министър Бойко Ноев, който бе в парламента, за да присъства на гласуването, властта не трябва да се колебае да даде оръжие на военните на границата. "Срещу въоръжен терорист войникът ще стои с ръце в джбовете и ще каже "Добър ден" ли?, попита той. 

Ноев призова правителството да помисли най-напред за човешкия фактор. 

"Ние казваме, че можем да изпратим армия на границата веднага, но не можем. Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта, в тия дрипави палатки, както хвърлиха полицаите, ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива пак войниците с найлони по границата, това ще бъде едно падение на държавата, бих казал национално предателство", каза бившият министър. 

Ген. Михов пък обясни, че армията в момента изпитва остра нужда не само от въоръжение, но и от подготовка и от пълен комплект на личен състав - войници, сержанти и офицери. 

"Комплектът е малко повече от една бригада. Явно е, че батальоните, които са по границата в района на Ямбол, Хасково и Благоевград би следвало да бъдат срочно попълнени и то с подготвени военнослужещи. Не мисля, че задачата на министъра на отбраната ще бъде лесна", каза Михов. 

Той обясни и че не е ясно кой точно ще командва военните на границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase