Снимка: архив Bulphoto
fallback

Депутатите сложиха край на пълната либерализация на пазара на тютюна, която беше въведена през 2010 г. и задължи производителите вече да имат сключен договор с изкупвач.

Това стана с приетите окончателно промени в Закона за тютюна.

Oще по темата

Земеделският министър Десислава Танева призна, че браншът сега преживява една много тежка изкупна кампания заради натрупаните през последните години проблеми, един от които е именно либерализацията на пазара.

"С промените правим крачка напред към това държавата на осигури публичност на лицата, които са заети в сектора и да окаже влияние върху изкупната кампания и споровете за качеството на изкупувания тютюн чрез комисии по тютюна, създадени сега със закона", коментира тя.
 
С промените днес депутатите решиха и че ще има регистър, в който ще бъдат вписани всички производители и изкупвачи.

Според Танева той ще извади на светло заетите в бранша.

"Вече не трябва да има проблеми нито за една страна, нито за другата, но тези които ще засяват тютюн трябва да засяват само това, за което имат договор и то само със сертифицирани семена, защото един от проблемите им сега е разпадът на качеството на тютюна", обясни още Танева.

Депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова призна, че се надява вече да няма протести на тютюнопроизводители, каквито имаше всяка година след либерализацията на пазара, защото недоговориран тютюн вече няма как да се произведе.

"Това дава началото на нов вид отношения и производителят задължително трябва да сключи договор с изкупвач, а не да стигане до абсурдната ситуация сега да има над 700 тона неизкупен тютюн", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

тази снимка каде е правене , този едричкия нещо мие познат , живко мисля че се казваше ,

fallback