Борисов и Нетаняху. Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Премиерът Бойко Борисов заяви в Израел, че вижда огромно бъдеще и потенциал в газовите находища в страната за евентуални доставки на газ за България.

Oще по темата
Борисов каза това на кратък брифинг с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

По време на срещата си двамата премиери са обсъдили потенциалните възможности за съвместна работа в областта на енергетиката, най-вече по отношение на експлоатацията и преноса на газ, съвместно с други страни – партньори.

От своя страна Нетаняху обяви, че предстои Израел да намали митническите тарифи и такси. Така че очакваме да има все по-голям внос от страна на България и български фирми, допълни той и конкретизира, че се надява на по-голям внос на българско сирене.

Нетаняху започна брифинга, като приветства Борисов, когото нарече "моя приятел БиБи". По думите му приятелството между двамата е отражение на това между двата народа и датира от векове.

Двамата премиери напомниха за спасяването на българските евреи по времето на Холокоста. Те посочиха, че днес България и Израел си сътрудничат успешно в борбата срещу тероризма.

"Сътрудничихме си тясно следа атаките в Бургас, но това е единичен пример за един много по-всеобхватен процес, който застрашава вашата държава, Близкия изток и целия свят. В тази битка стрещу екстремизма, срещу ислямизма, България и Израел стоят от една и съща страна и това е битка не само за бъдещето на нашите две държави, но и за общите ни ценности и за ценностите на цивилизацията, към която принадлежим“, каза Нетаняху.

Борисов уточни, че с Нетаняху често се чуват по телефона по въпросите на сигурността и посочи, че израелският премиер е изключително компетентен по всичко, ставащо в региона.

Българската делегация подготвя трето поред общо заседание на правителства, което се очаква да е през втората половина на годината у нас.

Отдаваме голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика, приоритетно  във високотехнологичните сектори, изтъкна още българският премиер и специално акцентира върху предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и на благоприятните условия за правене на бизнес.

Борисов каза още, че на вчерашната среща в хотел в Ерусалим с представители на българската общност се e разбрало колко са близки двата народа.

"Както и да ги наречем - българските евреи или еврейските българи, тук е единствената държава, където това няма значение. Беше много трогателно да видиш хора, напуснали България, на по 1, 2, 3 години, да говорят прекрасен български и да определят двете държави като обща родина", коментира българският министър-председател.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 8 години

До Odysseus 114Не знам на колко години си бил тогава. През 1974 г лятото бях на 23 г. Завършил ВУЗ и пак повтарям - не слизах от Запорожката! Така че не ми дрънкай глупости! Не съм изкуфял още, макар и вече да съм на 65! А и още работя, и кола карам и сега!

47

Анонимен

преди 8 години

До Одисей 1(99)Когато лъжеш, лъжи така, че да ти вярват! Какви купони и 40 л? Какви пет лева? Та точно през седемдесетте години не слизах от колата! Бензин 83 октана беше 25 ст/л, 93 октана - 29 ст/л и 96 октана - 35 ст/л!Все пак има живи още от живелите тогава!Отчитай този факт, колкото и да не ти се иска! Иначе твои близки по женска линия ще остават на първо място като най-пожелавани жени!

46

Анонимен

преди 8 години

Като си помисля от колко места ББ обещаваше газ, сега трябваше да сме най-богатата на газ държава и да залеем цяла Европа!Защо ли си спомням една българска пословица за гладната кокошка?

fallback